Verkostosi eivät ole sinun – Linked-kirja ja uusi työ

Olen aloittamassa uuden työn Vismalla Community Manager -roolissa maaliskuussa ja siihen liittyen kuuntelen ensimmäistä äänikirjaani Audiblesta nimeltä Linked:How Everything Is Connected to Everything Else and What It Means for Business, Science, and Everyday Life (linkki kirjan tietoihin)

Olen kirjassa vasta puolivälissä mutta se on äärimmäisen mielenkiintoinen katsaus verkostoteorioihin ja miten ne näkyvät käytännössä. En aio käydä teorioita tässä läpi koska suoraan sanottuna moni niistä yksityiskohdista menee yli hilseen. Sen sijaan kerron muutaman erikoisen yhteyden seurauksen omasta elämästäni liittyen löyhästi työpaikan vaihtamiseen.

Ensinnäkin, sain vinkin kirjasta Community Roundtablen perustajalta Rachel Happelta, jolle ilmoitin viime viikolla että olen aloittamassa taas työt yhteisöihin liittyen. Olin Community Roundtablen jäsen kun olin Konecranesilla kehittämässä sisäisen somen ja vastaavien välineiden ympärille yhteisön kanssa uusia työtapoja. Rachel Happen tapasin ensimmäistä IBM:n Connect -tapahtumassa Floridassa 2012, jossa olin hakemassa oppia esimerkiksi heidän Connections-tuotteeseensa.

Rachelista tiesin vain siksi että olin ollut aikaisemmin JBoye -nimisessä intranet-tapahtumassa Tanskassa, jossa silloin CSC:llä toiminut ja heidän omista sisäisistä yhteisöistään esitelmöinyt Claire Flanagan kertoi hänestä ja Community Roundtablen toiminnasta.

JBoye-tapahtumaan taas päädyin siksi että olin aikanaan ollut Hämeenlinnassa järjestettävässä oppimisen digitalisaatiota käsittelevässä tapahtumassa (2009?), jossa oli puhumassa Karoliina Luoto (vaikuttava esitys!) ja jota aloin seuraamaan Twitterissa. Myöhemmin kun vaihdoimme jotain twiittejä intranetteihin liittyen ja olin ollut esittelemässä omaa toimintaamme Sinisen Meteoriitin Intranet-semmassa, Karoliina vinkkasi minulle JBoyen, koska se oli parhaiten fasilitoitu teeman tapahtuma. Mikä oli sinänsä totta, sillä Janus Boye (tapahtuman isä) näki tosi paljon vaivaa yhdistääkseen eri taustojen ihmisiä, sitä mitä verkostoissa parhaimmillaan tapahtuu jos sille annetaan tilaa. JBoye:ssa ei vain annettu tilaa vaan siihen pyrittiin.

No, miten tämä kaikki liittyy mihinkään? No, ilman tätä taustaa, ilman somea, ilman avointa verkostoitumista, ilman hyviä suositteluja ja fasilitoituja kohtaamisia en olisi päätynyt rooliin, jossa puuhailen kiinteästi yhteistyöalustojen kanssa, en olisi päätynyt erääseen IBM:n tapahtumaan, jossa törmäsin jo myöskin Twitteristä tuttuun Jani Liljaan (2012-13?), jonka kanssa jossain myöhemmässä kohtaamisessa tuli heitettyä että olisipa hauskaa jos joskus työskenneltäisiin samassa paikassa. Ja nyt sitten olen juuri jättämässä Somecoa, jossa Jani on ollut sekä työkaverini että esimieheni 2,5v.

Lisäksi haastattelin vastikään podcast-sarjaani toimittaja/tietokirjailija Ani Kellomäkeä, jonka olin alunperin bongannut eräästä kirjallisuusryhmästä, jonne olin saanut kutsun Konecranesilla työskentelevältä HR-henkilöltä, johon olin tutustunut koska olin tehnyt hommia yli perinteisten organisaatiorajojen toimivan yhteisön parissa.

Toisin sanoen todella moni asia on johtanut toiseen ilman varsinaista yrittämistä tai hallintaa, vaan enemmänkin jonkinlaisen “autetun sattuman” kautta. Usein on käynyt niin että vastaan on tullut pieni aavistus, jonka kohdalla on ollut valintatilanne “lähdenkö tähän” tai “kysynkö lisää” tai “käynkö moikkaamassa tätä esiintyjää ja kysymässä vinkkiä” tai jotain vastaavaa. Yleensä “kyllä” -vastaus on johtanut kiinnostaviin asioihin, “ei” -vastaus on pitänyt tilanteen entisellään.

Omalla kohdalla kaikki nämä esimerkit vahvistavat sitä että uskon edelleen sellaiseen oman näkökentän laajentamiseen, jossa välillä kurkitaan että mitä naapuripöydässä, -verkostossa tai -maassa tapahtuu, eikä esim. jutella vain sellaisten kanssa, jotka ovat jo vuosien ajalta tuttuja. Näin onnekkaiden sattumien mahdollisuus kasvaa ja ideat leviävät.

Miten tämä liittyy tuohon Linked -kirjaan tai yhtään mihinkään? No, verkostot ovat monimutkaisia ja eivät varsinaisesti hallittavissa. On suhteita, on vahvoja ja heikkoja linkkejä ja erilaisia tyyppejä, ja kaikilla yhteisöillä on omat elinkaarensa. Sattumallakin on iso rooli. Pointtina on se että kun puhutaan verkostoitumisesta niin joskus siinä mennään metsään kun aletaan listata numeroita. Että “mulla on tässä 500 henkeä verkostossa”. Verkostoja ei omisteta vaan niissä toimitaan, aktiivisesti tai passiivisesti (voiko passiivisesti toimia?). Joskus asioita tapahtuu mutta ei niitä pakottamalla saa aikaiseksi vaan ehkä enemmänkin pysymällä poissa asioiden tieltä ja tarttumalla tilaisuuksiin.

Seuraajamassa ei ole myöskään mikään tahdoton yleisö, jolle heitellään julkaisuja reaktioiden toivossa. Seuraaminen on eräänlainen kytkös ihmisestä toiseen, jossa voi olla useita motivaatiotekijöitä takana ja silläkin suhteella on elinkaarensa. Alussa jonkun jutut voivat kiinnostaa ja jossain vaiheessa ne alkavat kyllästyttää mutta seurantaa ei jostain syystä lopetakaan.

Näiden syiden takia haluaisin ehkä kehottaa kääntämään katsetta numeroista ja omistamiseen liittyvästä puheesta ns. aitoon verkostomaiseen toimintaan, jossa ollaan osa isompaa kokonaisuutta ja toimitaan muiden kanssa eikä kuvitella että kaikki nämä muut ovat täällä minua varten, johon tosin somen egomittarit usein ohjaavat.

Tällaisia ajatuksia Linked-kirjan tiimoilta, vähemmän jäsenneltynä kuin toivoisin. Oletko jotain mieltä?

 

Advertisements

One thought on “Verkostosi eivät ole sinun – Linked-kirja ja uusi työ

  1. Ihana postaus. johon törmäsin tänään (muistin että olet FB:n blogiverkostossa, jonka nimeä en muistanut mutta sinut kyllä!). Kivan samoihin aikoihin ollaan oltu hyvin samanlaisten oivallusten äärellä 🙂 Postasin vastaavaa pikaisesti Pulseen: https://www.linkedin.com/pulse/new-work-connecting-dots-johanna-kotipelto/

    Niin, se kysymys – jonka voin siis mainiosti esittää täällä, koska olemme WordPressissä! Sallithan?
    Haluan avata tulevan julkaisun kommenttikierrokselle mutten vielä julkiseksi vaan salasanan taakse. Saanhan muutettua salasanapakotetun sitten aikanaan oikeasti julki ilman ongelmia?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s