Näennäisvaikuttamisesta konkreettiseen vaikuttamiseen?

Kun puhutaan vaikuttamisesta niin tulee aina mieleen: kuka vaikuttaa, mihin tai keneen ja miten? Mitä konkreettista tapahtuu kun vaikuttaja toimii?

Tämä tuli siis mieleen kun pääsin muistaakseni toista kertaa Pinnalla -palvelun Top 200 -listalle ja tällä kertaa 50 “parhaan” joukkoon. Tämä on siis hienoa enkä halua nyt sillä tavalla mukavaatimattomasti vähätellä sitä systeemiä jotta saisin sellaisia kommentteja “että onhan toi  tosi hienoa” jne vaan mietin nyt tässä ihan tosissani ja vakavissani (olen Vakava Ihminen, sori siitä) sitä että mitä haluan tällä koko jutulla loppujen lopuksi saada aikaan.

Yleisesti pidän Pinnalla-palvelua sellaisena aikalailla välttämättömänä päivittäispalveluna, ja olen aina ällistynyt jos joku ei tiedä mikä se on. Siitä näkee ilman kirjautumista ja ihan ilmaiseksi yhdellä silmäyksellä mistä juuri nyt Suomessa puhutaan. Iso kiitos siis käyttäjälle Pyry-Samuli Lahti palvelun rakentamisesta ja ylläpidosta!

Takaisin “asiaan”:

Miksi olla Twitterissa tai somessa yleensä tai laajemmin, mitä ihmettä toivoisin saavuttavani loppuelämän aikana? Ja voinko jotenkin hyödyntää tällaista mikronäkyvyyttä tällaisten tavoitteiden edistämiseen? Vai pitäisikö vain “shitpostata” ja leikkiä että teen kaiken vain “for the lulz” tai “läpällä”?

Nämä tällaiset tavoiteasiat ovat aina vähän monimutkaisia enkä nyt tässä ole todellakaan sanomassa kenellekään muulle mitä jossain somessa pitäisi tehdä tai olla tekemättä. Tämä siis disclaimerina että joku nyt sitten ajattelisi että “miksi en saisi postata vain memejä” jne. Tee mitä haluat.

Omalla kohdalla mietin että toivoisin elämässäni tekeväni jotain sellaista, josta olisi toisille ihmisille jotain elämänlaatua parantavaa vaikutusta. Ei välttämättä kaikille maailman ihmisille vaan ihan vaan pienillekin määrille. Eli haen kai sitä että minut voitaisiin joskus muistaa jostain tuollaisesta positiivisesta vaikutuksesta.

Siinä mielessä mulle ei ole somessakaan oikeastaan koskaan ollut oikeasti “ihan sama” se mitä teen tai jätän tekemättä. Se ei ole vain läppää tai vain viihdettä vaikka sitäkin on paljon. Jos nyt katson vaikka vähän itsekriittisestikin omaa tekemistä niin onhan siellä paljon ihan täysin hyödytöntä ja itseään toistavaa vitsailua suklaariippuvuuden ympärillä, josta moni jo tunnistaakin mutta ei toisaalta anna kellekään yhtään mitään.

Se oli toisaalta kivaa että Pinnalla-palvelun avoimeen algoritmiin perustuva rankkaus oli nostanut “huipputwiitikseni” sellaisen, jossa tilitän lukemisesta piiitkän blogipostauksen verran, ja joka on itselleni tärkeä teksti. Ja lukemisen ilon jakaminen on tärkeä asia, ja olen tosi iloinen jos joku vaikka innostuu lukemaan jonkun kirjan mun vinkkien perusteella koska uskon että hyvien kirjojen lukeminen parantaa elämänlaatua. Ja tätä on siis jo tapahtunutkin, eli siinä mielessä voin vaikka hetken verran taputtaa itseäni selkään sillä edes jotain positiivista vaikutusta on tapahtunut oman tekemisen kautta.

Ei tämä tietenkään riitä. Haluaisin tehdä enemmän ja vaikuttaa tärkeisiin asioihin, en vain hassutella, vaikka kyllä sekin on sinänsä tärkeää. Nauru pidentää ikää ja kaikkea sellaista vaikka en olekaan tai en ainakaan haluaisi olla viihdyttäjä.

Moni yhteiskunnallinen asia kiinnostaa mutta niiden suhteen on oma tekeminen ainakin toistaikseksi ollut aika kevyttä linkkien jakelua ja jotain pinnallisia kannanottoja tärkeisiin teemoihin kuten tasa-arvo, ahdistelukulttuurin vähentäminen, mieskuvan laajentaminen, mielenterveysasioiden nostaminen ja jotkut muut vastaavat. Näissä ehkä taustalla se että jotenkin toivoisin että tulevaisuuden yhteiskunta sallisi ihmisille ikäänkuin monipuolisempia tapoja olla ja ilmaista itseään, ja ettei tarvitsis tunkea itseään ahtaaseen muottiin ja ahdistua ja että jotenkin erilaisuuden kohtaaminen olisi helpompaa. Ja siis jos jotenkin voin omalla panoksellani tällaiseen vaikuttaa niin tekisin sen mielelläni mutta en suoraan sanoen tiedä miten ja minkälainen rooli somella siinä voisi olla. Tällä hetkellä pääasiassa puuhaan tuon oman kulttuurimedian kanssa koska ajattelen että taide sinänsä on myös tärkeää ja se parhaimmillaan laajentaa kykyä kohdata itseään ja muita.

Ja tokihan siis postailen kaikkea someen liittyvää, onhan se työtäni olla ajan tasalla ja keskustelu siitä teemasta vie ammatillisesti eteenpäin ja pääsen osaltani vaikuttamaan mitä siinä teemassa nostetaan esille jne. Ammatillinen somehomma onkin jännä juttu, sillä monelle tosi myyntihenkiselle se on pelkästään sitä että mitataan että “paljoks kauppaa tulee?” tai “miten paljon sait näkyvyyttä?” mutta mä en oikein ole koskaan osannut ajatella mitään henk koht tiliä kaupallisena kanavana. Joskus joku juttu voi johtaa yhteistyöhön mutta se on enemmän sellainen sivuseuraus kuin ihan tosissaan se tavoite.

Jaa, enpä tiedä mitä sitten seuraavaksi. Varmaan jatkan keskustelua omasta mielestä kiinnostavien sekalaisten aiheiden parissa kuten tähänkin asti mutta jos keksin jonkun suoraviivaisemman tavan vaikuttaa niin uskon että mielelläni suuntaan energiaa myös sinne.

Jos luit tänne asti ja herää jotain ajatuksia niin kerro ihmeessä!

Tässä Pinnalla-palvelun lista: http://www.pyppe.fi/blogi/2018/01/suomi-twitter-vuonna-2017/?view=vaikuttajat

Ja tässä vähän musiikkia:

https://www.flickr.com/photos/britishlibrary/10997184445/
Advertisements

2 thoughts on “Näennäisvaikuttamisesta konkreettiseen vaikuttamiseen?

  1. Kiitos siitä, että olet ja miten olet somessa. Jaan kanssasi sen toiveen, että ihmiset saisivat olla yhä enemmän itsensä tässä maailmassa, ja löytäisivät positiivisia tapoja osallistuja kulttuurin luomiseen. Näytät siinä hyvää esimerkkiä, respect.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s