Voiko Twitter olla turvallinen ympäristö?

Tässä joku hetki sitten oli juttua Twitterissa siitä että onko poliitikolla oikeus blokata joku käyttäjä, vaikka joku rasittava jankuttaja, vai pitäisikö olla aseman takia avoimesti saatavilla jne. Salla Vuorikoski julkaisi aiheesta juttua enemmänkin.

Nyt tätä samaa aihetta käydään läpi liittyen presidenttiehdokkaisiin. Onko ehdokkaan ok blokata joku, joka “vain kyselee” asioita? Voiko se olla jonkinlainen este demokratialle että joku ei saa suoraa kontaktia ehdokkaaseen ja joku toinen saa?

En tiedä. Se tuntuu kuitenkin selvältä että somessa, kuten ns. reaalimaailmassakin, kaikki eivät ole samalla viivalla ja joillakin on turvattovampaa kuin toisilla. Myöskään kaikki keskustelijat tai oikeammin käyttäjät eivät ole mitenkään rakentavasti keskustelemassa vaan on erilaisen tason puuhaajia: trolleja, kiusaajia, häiriköitä, hyödyllisiä idiootteja, propagandisteja ja vaikka mitä. Hankalaa Twitterissakin on aluksi tunnistaa että kuka on milläkin agendalla liikkeellä. Usein se selviää toki kun hieman seuraa mitä henkilö julkaisee, joskus se tulee esille vasta kun käyttäjän kanssa joutuu/pääsee keskustelemaan kiivaasti. Joskus saattaa tulla muuten passiivisen oloiselta tililtä “valistavia yksityisviestejä” todella oudoilla sisällöillä, eikä kukaan ulkopuolinen pääse näkemään välttämättä ollenkaan pitkäaikaista häirintää.

Itse olen päässyt aika helpolla koska en juurikaan osallistu mihinkään tosi kuumiin aiheisiin. Lisäksi olen mies, sillä jostain syystä ilmeisesti miehet tai miesoletetut joutuvat harvemmin häiriköinnin kohteeksi. Tämä tulee inhottavan selväksi esim. kun lukee, ja suosittelen kaikille, hienon sarjakuvateoksen Vihan ja Inhon internet. Kirja listaa kuvottavia ihmisiin (useissa tapauksissa naisoletettuihin) kohdistuneita häirintätapauksia, jossa kohteet ovat valikoituneet lähinnä siksi että ovat uskaltaneet olla julkisesti jotain mieltä. Lainaus kirjan sivulta: “Verkkovihan kohteeksi joutuvat tyypillisimmin naiset ja vähemmistöihin kuuluvat”. Lisäksi vielä ainakin kirjan tapauksissa suurin osa häiriköistä on ilmeisesti miehiä. (älä sano not all men). Tilastoja minulla ei tosin ole laajemmin häiriköinnistä. Tämä herättää paljon ajatuksia, suurimmaksi osaksi epämääräistä vastenmielisyyden tunnetta pelkurimaisia häiriköitä kohtaan.

Lipsahdin aiheesta. Twitterin turvallisuus on kuitenkin aika kyseenalainen koska se on suuri globaali alusta, mutta se ei tarkoita sitä etteikö sitä kohti voisi pyrkiä. Ja monelle esim. vähemmistön edustajalle toisten käyttäjien blokkaus ja mutetus ovat niitä keinoja, joilla häiriköitä voi hillitä edes vähän. Mä ajattelen jotenkin niin, tästä etuoikeutetusta asemastani käsin, että mielellään yksityishenkilönä antaisin periaatteessa jokaiselle mahdollisuuden mutta jos menee häirinnäksi tai muuten rasittavaksi jankkaamiseksi ilman edes pyrkimystä dialogiin niin mutea ja blokkia vaan pikaisesti.

Poliitikkojen, presidenttiehdokkaiden ja muiden vaikutusvaltaisten ihmisten kohdalla ihmettelen ehkä hieman herkkää blokkiliipasinta. Mielestäni, jos lähtee sille tielle että hakee yhteiskunnallista tai muuta vaikuttamista internetissä niin siihen ikäänkuin kuuluu kritiikki, haastaminen ja vastaava. Selkeät häiriköt blokkaisin silti. Mutta tämä taas on helppo sanoa, tuollaisessa asemassa ihminen saa joka tapauksessa niin paljon enemmän kaikenlaista viestiä ja uskon että toisaalta se blokkiliipasin voi olla aika herkällä. Silti, varsinkin jos heittää itse provosoivia avauksia niin pitäisi myös olla valmis vastaväitteisiin.

En tiedä mistä se kertoo että tuollaista suhteellisen törkeääkin häiriköintiä on niin paljon? Onko se sitä että me ei vielä kansana osata keskustella niin että ollaan eri mieltä mutta ei olla samantien toistemme kurkuissa kiinni? Miksi on vaikea sietää sitä että jollain on ihan toisenlainen maailmankuva, jos hän ei kuitenkaan solvaa meitä suoraan? Jotkut ovat sitä mieltä että “suomalaiseen keskustelukulttuuriin kuuluu konsensuksen hakeminen ja että erimielisyys on henkilökohtainen loukkaus”. Mutta onko sen pakko olla niin?

Mietin sitäkin että miten jokainen voisi tehdä Twitterista turvallisemman myös muille kuin itselleen? Jos siis sellaista haluaisi? Mitä konkreettista voisi tehdä? Raportoida, jos näkee jonkun häiriköivän toista? Jotain muuta, mitä?

 

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Voiko Twitter olla turvallinen ympäristö?

 1. Välikommentti tai oikeastaan oikaisuehdotus: Vihan ja inhon internetissä kohteina oli muitakin kuin naisia. Naisoletettu lienee tässä parempi termi.

  Aiheesta: yksityishenkilö toki määrittää itse rajansa ilman eri perusteluja, mutta tarvitseeko toisaalta julkisuudessa olevankaan sietää henkilöön meneviä törkeyksiä? Ja ehkä on ihan paikallaan opettaa suomalaiset twitteristit – nyt kun se on vielä somesarjassa altavastaaja – että jos paskaa nakkelee, sitä ropisee omaankin niskaan. Ei anneta trolleille tilaa kenenkään tilillä.

  Ja sitten taas toisaalta jos joku blokkaa herkkähipiäisyyttään, niin itsehän poteronsa kaivaa. Tällä viittaan nyt sellaisiin keisseihin, joissa blokkia on jaettu vain, koska vastapuolen joku sivulause ei miellyttänyt.

  Itse siivoan Twitteriä raportoimalla toisiin kohdistuvia törkeyksiä. Olen raportoinut Yhdysvaltain presidentinkin twiittejä. Come at me bro!

  1. Kiitos, oikaisin!

   Mun mielestä kenenkään ei pitäisi tarvita sietää henkilöön meneviä törkeyksiä. Asiaa ja aihetta voi kritisoida ja henkilön toimintaa ja päätöksiä voi kyseenalaistaa ihan hyvin ilman solvaamista. Ehkä tosiaan voisi olla hyvä paikka opetella keskustelua ja mielipiteen esittämistä ilman henkilökohtaisuuksia?

   Sivulauseblokki on oma juttunsa, ja toki se on jokaisen oma valinta.

   Sama, joskus teen raportointeja jos tulee joku ilmiselvä häiriköinti vastaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s