Miten löytää itselle sopiva sisältöformaatti?

Lyhyt vastaus: Kokeilemalla.

Pidempi vastaus, omakohtaiset kokemukset:

Kun tulee uusi tapa kommunikoida, lähden yleensä tekemään välineellä tai tavalla aika nopeasti jotain ja julkaisen sen mahdollisimman nopeasti. Näin pääsen parhaiten mukaan siihen miten yleensä koko tekeminen sopii ja miltä se tuntuu ja miten vaikka jakelu onnistuu. Esimerkkinä bloggaus, aloitin sen tietyn harrastuksen ympärillä joskus yli 10v sitten, ja silloin aihe itsessään oli niin kiinnostava että väline ja kirjoittaminen tuli ikäänkuin opeteltua siinä samalla.

Alussa julkaisukynnys oli todella korkea ja mietin että onko tyyli oikeanlainen tai tarpeeksi uskottava yms. Se karsiutui nopeasti, sillä jotenkin aloin aika nopeasti miettimään tekstin tuottamista ja julkaisemista enemmän keskusteluna kuin lausuntojen antamisena. Sillä linjalla olen jatkanut mutta välillä yrittänyt kokeilla erilaisia virallisempia formaatteja. Periaatteessa kuitenkin kaikki tekeminen on sitä että kuvittelen keskustelevani jonkun mukavan ihmisen kanssa ja kerron juttuja sillä sävyllä. Paitsi jos on joku rant menossa.

Videoiden tekeminen lähti alunperin samoista kuvioista, ja siinäkin alussa kynnys oli hirvittävän korkea. Video on raaka ja paljastaa paljon kehonkielen ja äänensävyn kautta. Lisänä videoinnissa on se ärsyttävä vaihe kun on saanut sen ideansa purkkiin niin pitää vielä editoida ja katsoa sekä kuunnella itseään.

Podcastit taas olivat alussa aika simppeleita kun oli jo tehnyt videoita, ei tarvinnut miettiä mitään ulkoisia asioita vaan riitti että lähtee kertomaan ja keskustelemaan tai haastattelemaan.

Snapchatin ja Periscopen tulemisen yhteydessä huomasin että tykkään tosi paljon livevideoista ja siitä että kun idea tulee niin se “purkitetaan” ja julkaistaan välittömästi, jolloin myös keskustelu aiheen ympärillä voi käynnistyä heti.

Oikeastaan kaiken tämän säätämisen jälkeen olen oppinut että pidän eniten välittömistä ja nopeista julkaisuformaateista, ja sinänsä aika sama onko kyseessä teksti, kuva, video vai ääni. Kaikki käy kunhan on mahdollisimman liveä ja kunhan tekemisen ja julkaisemisen ja jakelun ja mahdollisen keskustelun välissä on lyhyt aika.

Ajattelen että kaikki mitä teen henk koht tileillä ja blogeissa on ikäänkuin ajatusten heittelyä muille ja samalla omien kelailujen jäsentelyä eikä haittaa jos kaikki ei ole hiottua (sillä en juuri hio).

Eli jos tuohon otsikon kysymykseen vastaisin niin sanon että kannattaa kokeilla kunnolla ja pyrkiä julkaisemaan uudella formaatilla useita kertoja, jotta oppii mikä itselle toimii ja tykkääkö editoida ja säätää vai pistää menemään raakana. Tai no kannattaa ja kannattaa mutta tekemällä oppii mielestäni parhaiten.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s