Toimiiko internet henkilökohtaisena oppimisalustana?

Lyhyt vastaus otsikon kysymykseen: kyllä.

Olin eilen onnekas ja pääsin seuraamaan monipuolisen ajattelijan ja tekijän Marika Tammeaidin esitystä siitä, miten hän hyödyntää internetiä henkilökohtaisena oppimisalustana ja työvälineenä. Iso ja tärkeä viesti oli: runsaille ideoille altistuminen tekee hyvää aivoille, nostaa oman ajattelun ja sitä kautta työn laatua sekä toki helpottaa olemaan oman alan ja maailman asioista perillä ja hereillä. Hänellä oli paljon samoja ajatuksia kuin myöskin arvostamillani Harold Jarchella ja Outi Lammilla.

Oli todella kiinnostavaa ja innostavaa kuunnella tätä esitystä, koska itse saan somesta ja internetistä eniten irti nimenomaan oppimisalustana tai altistusalustana, en oman brändäämiseni välineenä yms. Itsensä brändääminen on toki ihan tärkeää ja tavallaan kiinnostavaa tiettyyn pisteeseen asti mutta ei se saa minua joka päivä hyppäämään innoissaan tietovirtoihin mukaan.

Hyvät vinkit mutkia oikoen käteväksi listaksi:

  • seuraa asioita laajasti ja monipuolisesti
  • suodata ja mieti oppimaasi
  • jaa hyvät jutut eteenpäin
  • mieti säännöllisesti omia tavoitteitasi ja toimi verkossa omilla ehdoillasi

Pääsin vuonna 2013 (jonnet ei muista) vieraaksi Outi Lammin kirjaan (Opi ja työskentele verkossa, Docendo 2013) tästä samasta aiheesta, eli miten näiden hallitsemattomien tietovirtojen (some, uutismediat, blogit, jne) kanssa voisi oikein toimia niin että niistä saisi jotain tolkkua.

Katsoin äsken hyllystä että mitä olin kirjoittanut, ja hauskasti näitä samoja juttuja olin itsekin yrittänyt hahmottaa. On kiinnostavaa myöskin miten nämä asiat eivät vanhene niin nopeasti kuin voisi odottaa. Vuonna 2013 mediamaisema oli hyvin erilainen mutta silti jo oli näkyvissä että esim. “vain kavereita” seuraamalla ei saa maailmasta mitään tolkullista irti, ja vain yhtä tai kahta medialähdettä seuraamalla juoksee pää edellä seinään.

Kirjoittelen tähän auki nyt hieman tuota Harold Jarchen jo kauan sitten lanseeraamaa Seek, Sense, Share -mallia, joka on samankaltainen kuin yllä mainittu (koska se on häneltä saatu idea).

Seuraa ja älä tuhoa

Marika Nosti esille jutun, jossa oli havaittu että Twitteria isolla skaalalla käyttävät (seuraavat paljon eri lähteitä) saavat töissä paremmin ideoita. Se ei johdu suoraan Twitterista vaan siitä että se on yhä edelleen ainoa kanava, jossa on mahdollista altistua niin nopeasti niin laajalle määrälle erilaisia näkemyksiä ja ideoita. Katso vaikka (screenshot Trendsmap-sivustolta):

screen-shot-2017-03-01-at-08-20-21

Siispä: on hyvä idea seurata Twitterissa laajasti eri alojen ihmisiä, jotta olisi mahdollista altistua isolle määrälle ideoita ja ajatuksia, jotta kaikki jutut eivät olisi vain oman kuplan tuottamaa. Lasken itse tähän etsimiseen myös keskustelut ja “verkostoitumisen” eli moni idea syntyy silloin, kun on vaikka ihan leikkimielinenkin keskustelu aiheesta, tai joku ihan tuntematon heittää ohimennen kommentin johonkin aiheeseen.

Tämän oppimismahdollisuuden takia en tajua sellaista pienen piirin leikkiä somessa, jossa seurataan vain niitä jotka seuraavat takaisin. Mitä opittavaa siinä muka on? Se että seuraa laajaa määrää, ei tarkoita etteikö voisi syventyä keskusteluihin pienenkin porukan kanssa, mitä myöskin teen koska se tärkeää ja hauskaa ihan vain keskustelun takia. Välillä mietin sitäkin että minkälaista olisi jos ainoa tietolähde maailmasta olisi joku yksi lehti tai yksi kahvipöytäporukka?

Suodata ja ymmärrä

Seuraaminen on monessa eri kanavassa hyvin helppoa, jopa liiankin helppoa. Uusia seurattavia asioita on miljoonittain ja jos niitä vain lisää ja lisää, eikä katso Twitterissa muuta kuin sitä päävirtaa, kaikki on koko ajan kaoottista ja sekavaa. Se ei sinänsä haittaa jos se ei ole ainoa tapa katsella. Muita hyviä vanhoja keinoja ovat Twitterin listat, jotka olivat käteviä jo 2013 ja ovat sitä yhä edelleen. Esim. voi koostaa yhteen listaan hyvät uutislähteet, toiseen tietyn alan parhaat ajattelijat, kolmanteen luovimmat sanankäyttäjät, neljänteen poliittisia vaikuttajia, viidenteen kilpailijoida/arkkivihollisia jne. Näitä listoja voi käydä vilkaisemassa silloin, kun haluaa keskittyä tiettyyn aiheeseen tai tiettyyn kuplaan kerrallaan. Hakujen kautta pääsee myös samankaltaiseen suodatettuun näkymään.

twitter-lista

Hyvän listan saa myös jos lisää sille Marika Tammeaidin, Esko Kilven, Outi Lammin ja Harold Jarchen. Laatutakuu! (tein tietysti tällaisen listan itselleni).

Tähän ymmärrysvaiheeseen kuuluu sekin että joskus ottaa tauon, miettii mitä on tullut vastaan, poimii kiinnostavia asioita ja kirjoittaa niistä vaikka blogin tai tekee mindmapin tai jotain muuta toimintaa, joka jalostaa tai vie jotain asiaa oikeasti käytäntöön.

Ymmärrysvaiheeseen kuuluu myös se että välillä voi olla hyvä tarkastella kriittisesti sitä minkälaisia kuplia seuraa ja olisiko jossain muualla virkeämpää ajattelua kuin omien vakiolähteiden äärellä. Teen itse tällaista seulontaa nyt, osittain “fake news” -huutelun takia, osittain siksi koska en ole pitkään aikaan tehnyt.

Jaa hyvät jutut eteenpäin

Itsestäänselvä osuus. Jotta joku muukin voisi saada internetistä jotain hienoa irti, kannattaa jakaa kaikki parhaat jutut eteenpäin. Siispä tässä lopuussa suositus:

Suosittelen lämpimästi tutustumaan alle linkitetyn nelikon ajatuksiin ja tuotoksiin, jos kriittinen ja monipuolinen ajattelu kiinnostaa!

Linkit:

Onko some automaattisesti pinnallista? Ei tietenkään, kyse on siitä miten sitä käyttää:
https://divergentlearning.wordpress.com/2017/03/01/a-quest-for-deep/

Harold Jarchen Seek, Sense & Share -malli tiivistettynä:
http://jarche.com/2014/02/the-seek-sense-share-framework/

Outi Lammin blogi:
https://www.outilammi.fi/blogi/

Marika Tammeaid:
https://about.me/marikatammeaid

Esko Kilpi:
https://about.me/esko_kilpi

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s