Ystävä, lähettäisitkö minulle DISC picin?

Hyvää ystävänpäivää!*

Mitä jos tietäisimme etukäteen millainen kohtaamamme uusi ihminen on perustemperamentiltaan ja käytösmalleiltaan? Helpottaisiko se kommunikoinnin vaikeutta?

Olin hiljattain (eilen) tutustumassa käyttäjä Mika Aittamäen johdolla DISC -analyysin tuloksiin ja miten se mahdollisesti voisi vaikuttaa yhteistyöhön toisten ihmisten kanssa. Analyysissa on kyse siitä että ihmiset reagoivat luontaisesti erilaisiin tilanteisiin eri tavalla mutta kuitenkin tiettyjä yleisiä toimintamalleja löytyy (shokki: emme olekaan yksilöllisiä lumihiutaleita!). Joku tarttuu asioihin samantien ja haluaa tuloksia, toinen analysoi ja kyselee, kolmas luottaa hetken tunteeseen ja neljäs arvostaa turvallisuutta ja riskittömyyttä.

Mikään ei ole tietenkään täysin mustavalkoista eikä kukaan ole 100% vain yhtä näistä mutta hallitsevia piirteitä löytyy. Itse edustin eniten C-osastoa, eli analyyttistä ja MIKSI -kysymyksen esittäjää, I oli myös nousussa eli fiilispohjaisuus sekä S eli turvallisuushakuisuus. D:tä eli dominoivaa ei löytynyt ollenkaan. Mutta nyt te tiedätte. Tuossa on minun DISC picini. Aluksi olin tyrmistynyt sillä ehkä nuo piirteet eivät ole sellaisia, joita ihailen mutta kun asiaa hieman mietin niin osuuhan tuo aika monessa kohdalleen.

Se ei tietenkään ole polttomerkki, joka seuraa hautaan asti mutta voi olla että jos edes tuollaisen tiedon tietäisi toisesta, se helpottaisi lähestymistä. Jos esimerkiksi haluat perustella minulle jotakin, kannattaa vedota järkeen JA tunteeseen mutta ei puhua yhtään alentuvasti tai olettaa että olen juuri lobotomiaoperaatiosta kotiutunut. Tällaistakin tyyliä välillä näkee, ja se vetoaa sitten toisenlaiseen porukkaan. Hymiö.

Ehkä lisätyn todellisuuden avulla voisimme jatkossa nähdä toisten DISC picit jotenkin automaattisesti ennen kohtaamista ja osaisimme sitten tuunata omaa käytöstämme jotta ei tulisi yhteentörmäyksiä?

Toisaalta, voisihan sitäkin kokeilla että ihan analogisesti keskittyisi olemaan läsnä ja kuuntelisi toista kohtaamisessa?

* Ystävänpäivästä: käytän ystävä-termiä tässä tarkoituksella löyhästi. Enhän voi tietää olemmeko edes koskaan tavanneet, sillä ennen kuin kommentoit jotain, en tiedä sinusta muuta että olet yksi lukija wordpressin tilastoissa. En kuitenkaan halua luokitella ihmisiä sen kummemmin, jokainen on potentiaalinen ystävä kunnes toisin todistetaan. Ei se tarkoita että odottaisin sinun tulevan katsomaan minua sairaalaan tai auttamaan muutossa pizzapalkalla mutta ehko voimme törmätessämme vaikka keskustella tästä aiheesta pikaisesti tai moikata puolihuolimattomasti.

Ystävänpäivän kunniaksi vielä yksi ehkä enemmän amerikkalaiseen Valentine’s Day -perinteeseen viittaava laulu, jonka esittää Ranskassa asuva Australiasta kotoisin oleva Nadeah. Näyttääkö muuten tuo kitaristi mielestänne ihan vähän Sami “Hupparihörhö” Kuuselalta? (luulen ettei hän ole siinä soittamassa)

img_5016
Kuva ei liity tapaukseen
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s