Kanavavalintojen henkiset haasteet – eli Snapchat, Instagram Stories ja Tubettaminen

Tänään jokainen somen parissa työskentelevä ihmettelee sitä että miten uuteen Instagram Stories -ominaisuuteen pitäisi suhtautua. Jos et tiedä mikä se on, googlaa.

Kun tulee uutta peluria kentälle, kivaa on se että jokainen (tai no siis se kupla, joka näitä miettii) joutuu miettimään oman ajankäyttönsä ja strategiansa näiden suhteen. Kannattaako hypätä uuteen mukaan? Keitä siellä olisi katselemassa mielenkiintoisia juttujani? Mitä haluan tuossa kanavassa kertoa itsestäni/firmastani/tuotteistani tms?

Omalla kohdalla esim. Instagramin rooli on sellainen vähän epämääräinen, sillä ei ole selkeää fokusta. Julkaisen kuvia luonnosta, koirista, kirjoista, jostain tapahtumista jne. Seuraajat ovat Facebookin ja hashtagien kautta vuosien varrella valuneita random -tyyppisiä henkilöitä ja firmoja. Ei siis mikään yhtenäinen porukka. Lisäksi se tunnelma, mikä Instagramista välittyy on hyvin erilainen kuin Snapchatissa. Ei parempi eikä huonompi vaan erilainen.

Luulen että jos/kun teen Instagram Storiesiin pidempään materiaalia, se tulee olemaan samalla tavalla sitä pääasiaa (ehkä kirjoihin painottuvaa) tukevaa kuin New York Timesilla, eli sinne lyhyempää ja fokusoidumpaa, ja Snapchatiin sitten rönsyilevämpää, kokeellisempaa, jaarittelevampaa. Ihan vaan koska koen ne kanavat sen luonteisiksi, vaikka mikään ei estä tekemästä eri tavalla sinänsä.

Iso ratkaiseva juttu on myös miten eri tyylisesti eri kanavissa viestitään toisten kanssa ja miten intiimiltä se tuntuu. Vaikuttaa sekä tekijän että katsojien kokemukseen isosti.

Tubettaminen on vähän samanlainen jännä juttu. Tubettaminen esim. sanana on itselleni jotenkin vaistomaisesti vieras. Koen siihen liittyvät mielleyhtymät (videopäiväkirjat, My Day yms) itselleni totaalisen oudoiksi, vaikka kyse on vain ennakkoluuloista ja sellaisesta. Eli kun teen videoita youtubeen, en omasta mielestäni tubeta vaan teen videoita 🙂 Monessa ilmiössä on kyse kuitenkin siitä mihin ilmiöön haluaa leimata itsensä.

Pointtina ehkä tässä oli se että uskon kanavavalintoihin vaikuttavan teknisten yksityiskohtien lisäksi todella paljon oma ja oman yleisön suhtautuminen eri kanaviin.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s