“Onko maissini sopivan pituinen?” ja muuta tärkeää Snapchat -mittaamisesta

Lauri Korolainen taisi olla se käyttäjä, jonka My Storyssä (se on se sarja käyttäjän julkistamia yksittäisiä snäppejä hänen tilillään) hän kertoi että joissain piireissä My Story -käsitteestä käytetään leikkisää nimitystä “maissi”. Eli sillä mennään tänään vaikka en ole varma tykkäänkö termistä.

Minkä pituinen maissin pitäisi olla?

Tästä on useita koulukuntia ja käsityksiä. Joidenkin mielestä esim. 5-10 yksittäistä snäppiä sisältävä maissi on maksimipituinen. Toisen julkaisevat huoletta niin pitkää maissia että jotkut youtube -videot kalpenevat. Sehän ei olekaan mikään yksinkertainen kysymys, sillä maissi ei ole mikään varsinainen yksikkö, vaan loputon virta sisällön sirpaleita.

Miten saavut maissin äärelle?

Kun lähdetään miettimään maissin mittaamista ja niiden katselua, pitää huomioida se, että kaikki ihmiset eivät saavu saman maissin äärelle samaan aikaan. Otetaan esimerkki. Käyttäjä A, olkoon vaikka PasanenT, seuraa jotain toista käyttäjää B, olkoon vaikka esimerkin vuoksi Liljajan. Hän seuraa myös käyttäjää C, olkoon vaikka Stringstory (jolla on muuten kiinnostavaa sisältöä, suoraan Australiasta).

A ei katso B:n maissia kuin kerran päivässä, esim. aamulla, koska on kiinnostunut mutta ei NIIN kiinnostunut. Hän katsoo käyttäjän C maissia useita kertoja päivässä, koska on suuri fani. Jos oletetaan että molemmat julkaisevat yksittäisiä snäppejä pitkin päivää, käyttäjä A näkee esim. käyttäjä B:n klo 10 julkaistun snäpin eri aikaan kuin käyttäjä C:n julkaiseman, koska katsoo toisen heti kun se on julkaistu ja toisen aamulla.

Kuulostaako sekavalta? No sitähän se tavallaan onkin. Yksittäinen käyttäjä näkee siis aina kaikki ne pätkät maissista, joita ei ole vielä katsonut, paitsi tietenkin ne, jotka ovat jo ehtineet vanheta. Yksi snäppi siis elää 24h. Tästä pitäisi piirtää kaavio.

Kaaviota paremmin toimii kuitenkin Ouroboros:


Maissihan on loppujen lopuksi jatkuvasti uudistuva 24h -mittainen kokonaisuus, johon katsoja voi tulla mukaan milloin tahansa.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ouroboros
Miten mitata maissin katseluita?

On olemassa ohjeita, joissa maissia kehotetaan mittaamaan aina samaan aikaan päivästä. Esim. jos ajatellaan että joku käyttäjä (organisaatio tai ihminen) julkaisisi maissia joka päivä klo 10-11, eikä muulloin, kuvio olisi lapsellisen helppo. Silloin voisi aina tarkistaa katsojamäärät klo 9, juuri ennen kuin vanhimmat snäpit vanhenevat. Näin saisi vertailukelpoista materiaalia joka päivä.

Ongelma on kuitenkin se, että maailma ei aina toimi siten että hyvää sisältöä tulee 10-11 välillä. Jos tuosta sinänsä kätevästä mutta jäykästä aikataulusta luopuu, ja julkaiseekin jonain päivänä klo 11, klo 17 ja klo 21, mittaamisesta tulisi 3 kertaa monimutkaisempaa.

No miten sitä maissia sitten mitataan?

Siispä lähtisin ehkä siitä että mittaisin vain tärkeiden maissin palasten eli tiettyjen snäppien kohdalla. Tai sitten mittaisin aina 3 kertaa päivässä jne. Pääasia tietty että pidemmän ajan trendi tulee esille kuin että pakonomaisesti mittaisi ihan kaikkea.

Mittaisin myös interaktioita, eli kuinka paljon ihmiset reagoivat kommentoimalla, ottamalla screenshotteja, lähestymällä ilman provokaatiota jne. Toki uusien seuraajien ilmaantumisestakin voisi pitää kirjaa. Näistä kaikista syntyy jonkinlainen käsitys siitä miten sitoutunutta porukka on maissiisi.

Mikä sitten on optimaalinen maissin pituus?

Mielestäni sellaista ei ole. Olin aiemmin sitä mieltä että maissia voi verrata leffatraileriin, sillä on alku, keskikohta ja loppu ja on parempi että se on lyhyt. Ja että tällaisia trailereita saisi olla vain yksi päivässä. Mutta, mielestäni snapchat toimii silloin parhaiten kun pituutta ei mieti vaan toteuttaa hyvältä tuntuvat ideat juuri silloin kun ne syntyvät, sillä silloin tulee parhaat ja hauskimmat oivallukset. Omalla kohdalla usein tarkkaan miettimäni minitrailerit eivät ole herättäneet mitään keskustelua, ja taas epäkorrektin pituiset monologit ovat saattaneet aktivoida ihmisiä todella paljon.

Eli unohda se maissin pituus ja nauti ideoista ja tekemisestä!

Kerro toki ihmeessä mielipiteesi aiheeseen liittyen, vaikkapa snapchatissa, jossa olen yllättäen nimellä @markosuomi .

Screen Shot 2015-12-05 at 14.47.43


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s