Aitous-termin teloittaminen?

Tiedättekö sen kun joku ohjeistaa toista “olemaan läsnä” sosiaalisessa mediassa ohjenuoralla “ole vaan aito niin kyllä se siitä”? Tavallaan sellainen helpoo ohje heittää mutta mitä ihmettä se ihan oikeasti elävässä elämässä tarkoittaa?

Tutkitaan, tosin hyvin nopeasti googlettamalla, mitä termi (ja sisartermi “autenttisuus”) tarkoittaa:

Älä ole väärennös

Cambridgen sanakirja:

” If something is genuine, it is real and exactly what it appears to be:
genuine leather
If it is a genuine Michelangelo drawing, it will sell for millions.

If people or emotions are genuine, they are honest and sincere:
He’s a very genuine person.
Machiko looked at me with genuine surprise – “Are you really going?” she said.

Eli, jotain sellaista mikä ei ole esim väärennös. Eli jos ihmisen pitää olla somessa aito, hän on siellä suunnilleen sitä mitä ns. oikeassakin elämässä. Tähän liittyy vanhan kansan hieman kyyninen sanonta:

“In the internet, you can be anything you want to be. Why do so many choose stupid?”

Ok, eli siis aito somehahmo on vaikkapa sitten saman niminen kuin oikeasti, samaa sukupuolta, ehkä kertoo oikean ammattinsa jne. Entäs tunteiden näyttäminen?

Pidä kiinni ihanteistasi

Tutkitaan lisää autenttisuutta.

Wikipedia:

“Autenttisuus (m.kreik. αὐθεντέω, authenteō ‘hallita’, myös ‘tappaa'[1]) on eksistentialistisen filosofian käsite ja sitä käytetään myös taidefilosofiassa[2] ja psykologiassa. Eksistentialismissa tietoisen minän nähdään oppivan hyväksymään oma olemassaolonsa keskellä ympäröivää todellisuutta sekä kohtaamaan ulkoisia voimia, paineita ja vaikutteita, jotka ovat hyvin erilaisia kuin minä itse, ja edustavat sen kannalta katsottuna ”toista”. Autenttisuus on se aste missä määrin ihminen on aito suhteessa omaan todelliseen persoonallisuuteensa tai luonteeseensa näistä paineista huolimatta. Eri eksistentialistifilosofit näkevät autenttisuuden hieman eri tavoin.”

Tässä päästään aika lähelle monien alakulttuurien ihannoimaa tapaa olla aito. Eli siis edustetaan sitä “omaa juttua” vaikka jonkun muun jutun edustaminen toisi lisää sponssirahaa yms. Tai sitten vaikka pukeudutaan kuten itse halutaan eikä niin kuin ympäristö odottaa yms. Somessa ehkä sitten sitä että uskalletaan puolustaa omia mielipiteitä, tai ylipäätään tuoda niitä esiin?

Ole kuten viiteryhmäsi odottaa

Otetaan vielä huumoria Urban Dictionarystä:

“authentic
A universal word meaning “fake version of foreign cuisine/art/music that appeals to white pseudo intellectual hipsters”
That Chinese place is so great, its so authentic and local!”

Eli aitous esittämisenä, ollaan jonkun tietyn piirin käsityksen mukaisesti “aito”, joka taas oikeasti tarkoittaa hyvin tiukkoja ja rajoittuneita käyttäytymisnormeja, jossa se oma persoona jää kuitenkin varjoon.

Eihän tästä saa kukaan mitään selvää! 

“Ole aito” -käsky on siis vähintäänkin monitulkintainen, ja veikkaan että se tarkoittaa kaikille vähän eri asiaa. Taustalla vaikuttavat omat ihanteet viestinnästä ja muiden kanssa kommunikoinnista, siitä miten on ns. sopivaa tuoda omaa persoonaa esille, siitä kuinka hillitysti tai hillittömästi missäkin kanavassa on sopivaa esiintyä yms.

Lisäksi erilaisiin julkisiin esiintymisiin, jota somekin eri kanavineen on, vaikuttaa ihmisen harjaantuminen viestijänä. Jos lähden tästä samantien tekemään videoversiota tästä bloggauksesta (älä pelkää, en tee sitä), se tulee olemaan paljon jäykempää koska videoesiintyminen ei ole itselleni luontaista. Sitä voi olla hankalaa seurata mutta se on “aitoa”. Jos treenaan videoesiintymistä vaikka vuoden, ja teen uudelleen, tiedän paremmin miten kannattaa esiintyä jotta viesti välittyy. Olenko vähemmän aito? Missä menee raja?

Entä jos käytän jotain tekstin harjoiteltuja tehokeinoja?

Aitous romukoppaan

Väittäisin siis että ohje “ole aito” on ihan liian epämääräinen ollaakseen hyödyllinen. Siksi itse ohjeistan ihmisiä koulutuksissa miettimään asiaa omien tavoitteiden kautta: “mitä haluat saada aikaan somen avulla”? Tavoitteet ohjaavat sitä mitä kannattaa tehdä. Uskon että jos mitä tahansa tekee pitkällä juoksulla, sen tekemiseen muodostuu oma tyyli, oma tunnistettava tapa olla läsnä. Se voi sitten jonkun mielestä olla aito tai epäaito mutta se on hänen ongelmansa. Hymiö.

Toimintajärjestelmä

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s