Itseohjautuva organisaatio = luottamus + tarkoitus (Reinventing Organizations)

Itseohjautuvuus on trendikäs termi, ja sillä voidaan tarkoittaa monia eri asioita. Jos otetaan pohjaksi Reinventing Organizations kirja (jota suosittelen kaikille johtamisesta ja yleensä työstä kiinnostuneille), se ei ole todellakaan mikään helppo nakki tai pala kakkua. Se ei ole vain sitä että “mä saan tehdä etätöitä millon vaan ja vaikka kahvilassa tai laiturinnokassa” tai että “meillä on sisäinen some ja sinne voi kirjoittaa kuka tahansa”.

Itseohjautuvuus on sitä, että organisaatio on ihan aidosti itseohjautuva. Esimerkiksi osasto ei pelkästään saa päättää pidetäänkö pikkujoulut Pokemongymillä vai risteilyllä, vaan osasto ohjaa itse itseään aina rekryistä ja budjeteista lähtien ilman että joku mittaa ja hengittää niskaan. Kuulostaa toki hullulta kontrolliin perustuvan yhteiskuntamme näkökulmasta mutta ei sitä ole kun katsoo esimerkiksi jo väsymykseen asti käytettyä joskin mahtavan inspiroivaa Buurtzorg -kotihoito-organisaatiota, tai Patagonian käytäntöjä.

Kirjassa on aiheesta paljon lisää mutta summaan nyt tähän nopeasti lyhyen listan siitä mitä elementtejä etenkin organisaation johdolta ja hallitukselta vaaditaan, jotta itseohjautuvuus ei olisi vain jonkun yksittäisen ihmisen haaveilua tai lyhytaikaista kokeilua jossain tiimissä.

  1. Luottamus
  2. Tarkoitus

Luottamus

Kumpi näistä alla olevista olettamuksista on mielestäsi lähempänä totuutta?

  • ihmiset ovat laiskoja ja käyttävät heti tilaisuutta hyväkseen ollakseen tekemättä töitä jos heitä ei valvo jatkuvasti
  • ihmiset ovat luotettavia ja ahkeria

Kirjan mukaan luottamus perustuu paljolti johdon ja hallituksen/omistajien (toki muidenkin ihmisten) ihmiskuvaan. Jos taustaoletus on että organisaatiossa työskentelevät ihmiset pääosin huijaavat heti kun silmä välttää, ei auta vaikka kuinka organisaation nettisivuilla lukisi “luotamme ihmisiin” sillä tuo taustaoletus vaikuttaa kaikkiin niihin käytäntöihin, jolla ihmisiä johdetaan ja valvotaan. Jos taas lähtökohtana on se että ihmiset tekevät parhaansa ja ovat luotettavia, kontrolloinnin pakko vähenee eikä silloin tarvita sitä tekstiäkään sinne nettisivuille.

Toisin sanoen, ilman luottamusta itseen ja muihin ihmisiin on turha puhua aidosta itseohjautuvuudesta. Jos ihmisten antaa näennäisesti toimia itsenäisesti mutta jatkuvasti kyttää ja ja säätää heidän asioitaan, se vaikuttaa samantien negatiivisesti motivaatioon.

Tarkoitus

Mikä on tämän organisaation syy olla olemassa? Onko se “tuottaa arvoa osakkeenomistajille”, “voittaa kilpailussa kaikki muut vastaavat organisaatiot” vai jotain, johon ihminen voi syvemmin sitoutua? Esim. Buurtzorg:n tarkoitus on tehdä heidän asiakkaidensa elämästä ja sen mahdollisesta lopusta mahdollisimman hyvä siten että ihmiset voivat säilyttää itsekunnioituksensa loppuun asti. Se on aika paljon isompi asia kuin se että “meidän pitää olla parempi kuin toi toinen firma”. Ehkä joku tuollainen tarkoitus voisi olla sellainen, johon ihminen sitoutuisi niin paljon, että hän motivoituu tekemään työnsä mahdollisimman hyvin? Toki yksittäisen ihmisen oma käsitys oman työn merkityksestäkin on hyvin tärkeä asia mutta toisaalta jos koko organisaation olemassaolonkin tarkoitus on sellainen, johon ihan aidosti haluaa sitoutua, kyseessä on äärimmäisen arvokas asia.

Tässäpä nämä pari kohtaa. Kirjassa on paljon muitakin juttuja ja mikä parasta, se sai miettimään koko omaa työhistoriaa ja kaikkia organisaatioita, joissa olen ollut mukana. Mietin että missä on ollut luottamusta ja missä tarkoitusta ja miten se on vaikuttanut omaan tekemiseen ja sitoutumiseen, ja niillä on todella ollut suuri merkitys suuntaan ja toiseen. Toki nämä ovat aika isoja kysymyksiä eivätkä mitenkään helppoja mutta pidän niitä myös todella tärkeinä.

Onko sinun organisaatiossasi luottamusta ja/tai tarkoitusta?

Jos kirja kiinnostaa, sen saa tuolta:

http://www.reinventingorganizations.com/

(Kuva ei varsinaisesti liity tapaukseen mutta aika läheltä liippaa.)

pablolahettilyys

Advertisements

One thought on “Itseohjautuva organisaatio = luottamus + tarkoitus (Reinventing Organizations)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s