Somepoliisit vahdissa – oletko oikealla tavalla aktiivinen?

Jonnet ei muista mutta joskus oli sellainen ilmiö kuin “rokkipoliisi”. Heidät tunnisti bändien keikoilla siitä, että seisoivat vakavina ja jäykkinä koko keikan ajan, yleensä taka-alalla, ja arvostelivat sitten livenä tai jälkeenpäin bändiä ja/tai yleisöä siitä kuinka se oli rokannut väärin eri tavoilla. Saattoi olla esimerkiksi jonkin tietyn pikkuskenen kirjoittamattomia sääntöjä rikottu (oli soitettu väärä coveri yms) tai sitten koko bändin olemassaolo oli vaan väärin, koska joku oli tehnyt jotain samantapaista joskus 20 vuotta sitten mutta tätä alkuperäistä ei kukaan oikein tuntenut paitsi tietty rokkipoliisi. Tiedän tämän koska olen itsekin toiminut rokkipoliisin vaativassa tehtävässä, eturivissä riehumisen lisäksi.

Somessakin on omanlaisiaan poliiseja, joilla on vahvaa näkemystä siitä minkälaista on oikeanlainen someaktiivisuus. Heille on olemassa joku ideaali somen käyttäjä, joka koulukunnasta riippuen joko on jatkuvasti aktiivinen tai sitten hyvin spesifillä tavalla aktiivinen. He tulevat esiin sellaisissa tilanteissa, joissa esimerkiksi joku hahmo nousee esiin pikkuruisen suomalaisen somekuplan ulkopuolelta, ja esittää näkemyksiä alaa liipaten. Silloin somepoliisin hälytyskellot soivat: “hei, tuo henkilö väittää olevansa asiantuntija vaikka sillä on vain alle 600 seuraajaa eikä se twiittaa kuin 2 kertaa päivässä!”

Oletko sinä törmännyt tällaisiin somepoliiseihin? Yleensä he ovat vaarattomia ja tarkoittavat ihan hyvää, eli mistään isosta ongelmasta ei ole onneksi kyse. Itsekin olen ko. tehtävää toteuttanut, kyseessä on vaativa metatason valvontatyö. Somen haaste on ulkopuolelta katsottuna se, että ulkoinen aktiivisuus eri palveluissa kertoo vain osan siitä mitä arvoa henkilö palveluista saa. Esim. Twitterista saa paljon irti kun osaa käyttää hakuja / tweetdeckiä seuratakseen itselle olennaisia keskusteluja. Ei ole tarpeen olla joka gatessa mukana tai kertoa mielipiteitään kaikista asioista.

Minkälaista mielestäsi on oikeanlainen someaktiivisuus?

Kuva ei liity tapaukseen.

IMG_2484

 

Advertisements

2 thoughts on “Somepoliisit vahdissa – oletko oikealla tavalla aktiivinen?

  1. Oikea someaktiivisuus = mikä tuntuu itsestä hyvältä. Kyllä mäkin haaveilen joskus asiantuntijamaisesta Twitter-presenssistä, mutta kun on vaan hauskempi twiitata Satuhäistä ja jääkiekosta kuin osallistua jokaiseen henkilöbrändikeskusteluun, jossa alan guruiksi luokiteltavat kiittelevät ja kehuvat toinen toistensa brändejä ja ajatuksia. Eli siinä mielessä olen kai “väärällä tavalla aktiivinen”. Vähän kuin menis metsään ja keräis marjojen sijaan pokemoneja, heh.

    Lisäksi tuntuu jotenkin mustavalkoiselta, jos paras asiantuntijuus ja sanapaino määritellään someseuraajien määrän perusteella. Kyllä mä väitän tietäväni välillä asioista ihan hyvin vaikka seuraajia on alle 500. Aivot ja ajatukset ei ole suoraan verrannollinen seuraajamääriin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s