Virkistävä somesiivous – eroon kuluttavasta saastasta #somesiivous

Clay Shirky on sanonut jotenkin näin: ei ole olemassa informaation yliannostusta, on vain surkeita filtteröintimahdollisuuksia. Ja kaikki, jotka ovat ns. sosiaalisen median tehokäyttäjiä tietävät tämän liiankin hyvin. On todella helppo kirjautua palveluihin ja alkaa seurata niissä ihmisiä, firmoja, ryhmiä ja ties mitä. Aluksi kaikki sujuu hyvin mutta ajan kanssa ns. informaatiota alkaa tulla vastaan ihan liikaa, ja kaiken massan seasta sen mielekkään löytäminen alkaa vaikeutua. Lisäksi moni palvelu osoittautuu täysin turhaksi alkutestien jälkeen.

Kun jostain haluaa eroon, pitää usein myös nähdä vaivaa. Itselläni on ollut tapana kesäkaudella, työtahdin hiljetessä tehdä kahdentasoinen somesiivous. Ensimmäinen taso on vahva kyseenalaistaminen, eli mietin mitä oikein koko toiminnalta haluan ja miksi haluaisin julkaista mitään minnekään tai seurata mitään. Toinen taso on käytännöllinen roskan siivous.

Miten poistaa turha saasta omista feedeistä

Tässä stepit roskan siivoukseen, jonka jälkeen olo on virkeä ja moni tukkoinenkin väline tuntuu taas hyvältä.

  1. mieti mitkä kanavat/palvelut ovat sinulle aidosti tärkeitä ja mitkä eivät
  2. poista tilit kaikista sellaisista, jotka eivät ole tärkeitä
  3. käy läpi tärkeät kanavat yksi kerrallaan
  4. poista niistä kaikki turhat ryhmät, seurattavat, suosikit yms, jotka eivät palvele omia tarpeitasi ko. palvelussa ja elämässä yleensä
  5. pysy lujana ja poista rajulla kädellä, sillä elämä on liian lyhyt roskan seuraamiseen (huom! roska on subjektiivinen käsite tässä tapauksessa, jonkun toisen roska voi olla toisen aarre)
  6. poista myös kaikki turhat uutiskirjeet yms, jotka tulevat saastuttamaan vanhanaikaista sähköpostilaatikkoasi, itse asiassa tsekkaa myös eri palveluista asetukset, joiden perusteella yleensä lähettävät sähköpostia sinulle. Suurin osa on turhaa roskaa

Lisäbonuksena klassikkovinkki: poista kaikki sellaiset ilmoitukset eri laitteista, joihin sinun ei oikeasti tarvitse reagoida heti, eli suurin osa. Onko se oikeasti sinun ainutlaatuisen elämäsi kannalta oleellinen juttu, jos pekka-liisa on tykännyt viimeisimmästä Instagram -kuvastasi, niin että sinun pitää kuulla siitä hyvästä puhelimen piippaus ja keskeyttää filosofinen pohdintasi siitä mihin menisit tänään lounaalle?

Siinä se. Pika-avuksi poistohommiin löysin tällaisen saitin:

http://www.accountdeleters.com/all-sites/

delete-it

Advertisements

One thought on “Virkistävä somesiivous – eroon kuluttavasta saastasta #somesiivous

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s