Vuoden tärkein #kirja näyttää virheen työelämässämme #error #mielenterveys

Olen puolivälissä lukemassa kirjaa Error – mielen häiriöitä (Linkki alla). Kehtaan väittää että se on vuoden tärkein kirja.  Erilaiset ihmiset kertovat avoimesti omista mielenterveyden häiriöistään, mukana sekä julkisia henkilöitä (esim. legendaarinen Alexi Laiho) että ns. yksityisiä henkilöitä. Tarinat ovat vaikuttavia rehellisyydessään ja karuudessaan, tässä ei todellakaan glorifioida mitään mutta ei myöskään mässäillä.

Työelämän(kin) kannalta hirvittää kun summaa yhteen muutamia tarinoissa esiintyviä elementtejä, jotka ovat entisestään pahentaneet henkilöiden tilannetta.

  • ihmiset yrittävät häpeän vuoksi viimeiseen asti pitää ongelmat omana tietonaan
  • useassa tapauksessa työnantaja / työyhteisö on suhtautunut vähättelevästi, jos ovatkin kertoneet ongelmistaan
  • ihmiset yrittävät selviytyä yksin, pyytävät apua vasta kun oikeasti kuolema tai muu suuri romahdus on lähellä
  • jos ja kun pyytävät apua sitä on vaikea saada ja edessä saattaa olla pitkä taistelu byrokratiaviidakossa, joka entisestään väsyttää heikossa asemassa olevaa ihmistä

Työelämä on kapea näkökulma asiaan mutta otin sen koska tämä nyt on tällainen työelämäblogi. Yksin selviämisen eetos on meissä edelleen vahvana, ja se toimii vain niin kauan kun ongelmia tulee vastaan. Elämme jatkuvan someläsnäolon vaatimuksen ajassa, jossa ihmisellä on paine olla jatkuvasti menestyvä, iloinen, posilla täytetty suorittaja – näkyvästi ja kuuluvasti. Miten rakennamme työyhteisöjä, joissa on ok olla kokonainen ihminen?

Suosittelen jokaiselle tämän kirjan lukemista, sillä se avaa todella hyvin erilaisia todella yleisiä mielenterveyden häiriöitä ja psyykkisiä sairauksia, joihin kirjan mukaan puolet suomalaisista sairastuu jossain elämänsä vaiheessa.

http://www.soundi.fi/uutiset/15-rohkeaa-ihmista-arviossa-tanaan-julkaistava-error-mielen-hairioita-kirja/

Alla oleva video ei liity aiheeseen. Olisin laittanut jotain uudelta PJ Harveyn levyltä mutta en nyt pikaetsinnällä youtubesta löytänyt.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s