Kokemuksia kirjavinkkauksesta Snapchatilla #snapchatfi #kirja #kirjavinkkaus

Uhosin viime lokakuussa että Snapchat sopisi mielestäni todella hyvin kirjavinkkien tekemiseen. En jättänyt asiaa uhoamisen asteelle vaan olen niitä tehnyt enemmän ja vähemmän epäsäännöllisesti ko. kanavalla siitä asti. Esim. tänään vuorossa oli Amerikan Psyko, jonka luin äskettäin kolmannen kerran sen 25 -juhlavuoden kunniaksi. Ja kyllä, olen varoittanut sen sisällöstä useaan kertaan, sillä vaikka kirja onkin loistava, se ei sovellus herkille tai ihan nuorimmille lukijoille.

Ajatelin laittaa jakoon kokemuksiani kirjavinkeistä Snapchatilla, siinä toivossa että joku muukin kokeilisi, koska mikä tahansa keino saada ihmisiä innostumaan hyvistä kirjoista on käytettävä.

Ensin hieman omia ennakkoluulojani kanavasta ja sen käyttäjistä (kertovat lähinnä umpimielisyydestäni, vaikka pidänkin itseäni varhaisena omaksujana eri kanavien suhteen):

 • käyttäjäkunta on liian nuorta tai minä olen liian vanha
 • kanavaan ei sovi mikään hetkellistä vitsiä syvällisempi sisältö
 • kanavassa on oltava hyvin nopea ja äänekäs
 • kaikki pitää miettiä pitkälti etukäteen
 • kukaan ei kuitenkaan kommentoi takaisin
 • on ongelma, että materiaali katoaa 24 tunnin päästä

Olin väärässä kaikissa kohdissa.

Olen saanut paljon palautetta kirjavinkeistä erilaisilta ihmisiltä, jotka edustavat ikäryhmiä laidasta laitaan. On syntynyt hyvin polveilevia kirjallisuuskeskusteluja ja kiinnostusta tutustua uusiin kirjoihin. Mikään tietty yksi formaatti tehdä vinkkauksia ei ole toiminut, vaan se on vaihdellut tilanteen mukaan. Ei ole ollut mikään ongelma jos joku juttu on venynyt usean päivän yli tai toistunut. Moni kuuntelee ja tarttuu eri tasoisiin juttuihin yllättävällä tavalla. Aitous, innostus ja aito kiinnostus tarttuu tehokkaasti rosoisen videoformaatin välityksellä.

Olen ollut kaikin puolin positiivisesti yllättynyt ihmisten aktiivisuudesta ja siitä miten paljon kirjat kiinnostavat. Se kertoo mielestäni siitä että mielenkiintoiset tarinat ja omakohtaiset kokemukset vain yksinkertaisesti ovat kiinnostavia, oli väline sitten mikä tahansa. Kuulostaa itsestäänselvältä toki, mutta itsestäänselvyyksiin onneksi olet kokeneena blogien lukijana varmasti tottunut.

Miten kirjavinkkaus Snapchatissa onnistuu?

Kirjavinkkien onnistunut tekeminen Snapchatissa (huom! pakko täsmentää että en ole mikään “oikea” kirjavinkkaaja, vaan teen sitä ilman koulutusta. Olen kyllä lukenut aiheesta kirjoista ja netistä.) vaatii monenlaisia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon:

 • Snapchat on nopeudestaan huolimatta HIDAS kanava
 • hitaus tarkoittaa sitä että suhteen luominen muiden käyttäjien kanssa (en tarkoituksella puhu yleisöstä, koska siitä ei ole kyse) kestää kauan
 • suhteen luominen tarkoittaa sitä että muille muodostuu ajan kanssa jonkinlainen käsitys siitä, mistä puhut, mistä pidät, minkälainen huumorintaju sinulla on -> eli oppivat “tuntemaan”
 • ihmiseltä, jonka tuntee, on helpompi ottaa kirjavinkkejä vastaan, koska tietää millä kulmalla hän asioita lähestyy
 • vinkkejä pitää tehdä pitkällä aikavälillä ja muutakin asiaa kannattaa julkaista, koska sitä kautta tulee tutuksi muille
 • ei kannata olla väkisin “hauska” tai “nuorekas” tai mitään muutakaan, vaan kertoa sellaisista asioista ja kirjoista, jotka aidosti kiinnostavat (sama vinkki kuin Kirjavinkkarikirjassakin)
 • kannattaa unohtaa kaikki ennakkoluulot siitä minkälaisen sisällön ajattelet “houkuttelevan” ihmisiä, vaan tee juuri sellaista, minkä koet itsellesi hyväksi (toki voit miettiä että katsoisitko itse omia snäppejäsi. Vaikka vastaus on “ei”, joku muu saattaa silti tarttua niihin)
 • kukaan ei tiedä että kirjavinkkaan Snapchatilla jos et kerro siitä kenellekään, eli kerro siitä eri kanavissa!
 • ole läsnä, rakasta kirjoja, kerro niistä muille!

Lopuksi haluaisin rohkaista sinua, kirjavinkkaaja, kokeilemaan kanavaa tuohonkin tarkoitukseen. Lukeminen on hyvin henkilökohtainen kokemus ja Snapchat on hyvin henkilökohtainen kanava, siispä yhdistelmä on lähes täydellinen.

Mitä mieltä olet? Uskallatko kokeilla? Oletko kokeillut? Tiedätkö jonkun, joka tekee kirjavinkkausta uusilla kanavilla? Kerro jotain, vaikka Snapchatissa (tämä linkki toimii vain mobiilissa): https://www.snapchat.com/add/markosuomi

Tämä kuva liittyy aiheeseen sillä siinä mietin “oispa Pätkistä” ollessani kollegani Jani Liljan kanssa aamukahvipalaverissa.

IMG_2610

Alla alkuperäinen uhoamispostaukseni:

https://markosuomi.wordpress.com/2015/10/30/kirjavinkkaaja-mikset-vinkkaa-snapchatilla-kirjasto-snapchatfi-kirja/

Tsekkaa myös Janin blogi, josta tulee mieleen että olisiko mitään järkeä myös itse ottaa käyttöön tuollainen omaa nimeä kokonaan kantava domain?:

http://janililja.com/blogi/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s