Viestinnän evoluutio, lapsellinen pelleily ja tuhoisa tärkeily

Viestinnän kehitys digitaalisten kanavien suhteen on jatkuvaa kitkaa uudistusmielisen kokeilun ja jarruttavan tärkeilyn välillä. Snapchat uudisti eilen chattiaan tehden siitä toistaiseksi kehittyneimmän tavan kommunikoida toisen ihmisen kanssa jonkun laitteen välityksellä mutta välinettä pidetään silti “nuorten kanavana” tai “ei mulla oo aikaa opetella kun on näitä tärkeitä töitä” -tyyppisenä ajanhaaskauksena.

En usko että Snapchat tuollaisenaan tulee olemaan se Tärkeiden Ihmisten kanava tulevaisuudessakaan mutta tavat siirtyä eri kommunikaatiomuotojen (teksti, kuva, video, animaatiot, piirrokset yms) välillä tulee olemaan osa kaikkia välineitä.

Miksi uskon näin? Ei tarvitse mennä kuin ihan muutama vuosi taaksepäin ja vilkaista mitä on tapahtunut:

Irkistä tuli Slack

Joskus oli täysin turha ja lapsellinen palvelu nimeltä irc, jossa pystyi keskustelemaan joustavasti isojen ihmisryhmien kanssa. Työasiat hoidettiin tietysti faksilla ja puhelimella, sillä internet nyt oli muutenkin siihen aikaan pelkkää pornoa ja pilipalia, ei mitään Tärkeää ja Vakavasti Otettavaa. No, nyt meillä on vastaavalla tavalla toimiva Slack, tuo luvattu työtehokkuuden pelastaja tiimeille, jota hyödyntävät kaikki dynaamisimmat startupit ja muut business-seksikkäät toimijat.

Mesestä tuli Skype, Skypestä tuli Skype for Business

Joskus oli täysin naurettava ja pelkästään luusereiden ja muiden Ei-Tärkeiden Ihmisten käyttämä palvelu nimeltä Messenger. Sillä lähetettiin lähinnä hymiöitä ja tekstiä toisille tietokoneen käyttäjille. Pari evoluution askelta eteenpäin ja työpaikoillekin alettiin tunkea tällaista chattisovellusta. Sitä pidettiin tietystä typeränä ja lapsellisena, kunnes pörssiyhtiöidenkin tärkeät päättäjät huomasivat miten nopeaa sillä oli kysellä oikeilta henkilöitä nopeita kysymyksiä ja yhtäkkiä ilman sitä ei kuviteltu voivan elää lainkaan. Sittemmin sovellus laajeni käsittämään virtuaalikokoukset, webinaarit ja muut vastaavat tietenkin globaalisti, joustavasti ja jopa kankealla tavalla mobiilisti. Onneksi sen nimi on nyt Skype FOR BUSINESS, niin kaikki ymmärtävät että kyse on Vakavasta Työn Tekemisestä eikä mistään hassuttelusta.

Facebookista tuli Enterprise Social

Facebook ja varsinkin sen ryhmätoiminnot olivat pitkään mitättömän puuhastelun kuten vapaaehtoistyön ja urheiluseurojen areena, nopea joskin lapsellinen tapa hoitaa koordinointia isojen ryhmien kesken. Onneksi tämä toiminnallisuus siirrettiin hieman jäykemmässä muodossa Vakavan Työn pariin palveluissa Yammer, IBM Connections ja Jive. Huomattiin että tällainen ryhmätoiminto on hirvittävän kätevä erilaisten peer-to-peer -tyyppisten viestintätarpeiden hoitoon.

Evoluution tuttu polku

Ihmeellistä eikö totta? Joka ikinen digitaalisen viestinnän kehitysaskel on kulkenut samanlaiset hupaisan polun läpi: kuluttajat ja ihmisen vapaa-ajallaan käyttävät “turhuuksiin” kätevintä ja helpointa mahdollista välinettä. Sitä pidetään täysin naurettavana kunnes yhtäkkiä sitä opitaan soveltamaan ns. työelämän vaatimuksiin, jotka ovat, kummallista kyllä, ihan samanlaisia viestinnän vaatimuksia kuin vapaa-ajallakin.

Siksi mielestäni on itsestäänselvää että kätevä formaatinvaihto kahdenkeskisessä ja ryhmäviestinnässä tulee olemaan osa kaikkia kommunikaatioalustoja. Jos haluan keskustella aiheesta jollain porukalla ja yhtäkkiä tarvitsenkin siihen mukaan luonnoksen, pätkän tekstiä, videoita jne, se tapahtuu pyyhkäisyllä tai ajatuksen voimalla eikä sitä varten tarvitse kaivella jostain erillisiä sovelluksia.

Ja siksi olen innoissani Snapchatin uudesta chatista. Valitse elämä, valitse liike, valitse kokeilukulttuuri! Kokeile sinäkin uutta Snapchatin chattia!

(olin aikeissa laittaa tähän disclaimerin siitä miten käytin ironiaa tuolla ylempänä satirisoimaan jäykkiä asenteita mutta luotan siihen että sinä lukijani olet älykäs ihminen, joten jätän sen laittamatta)

IMG_0549

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s