Dialogi internetissä 2016 – osaammeko olla jotain mieltä?

Internetissä keskustelu voi olla parhaimmillaan kehittävää, innostavaa, opettavaista ja hauskaa. Pahimmillaan se voi olla rasittavaa jankkaamista, henkilökohtaisuuksiin menemistä ja itkupotkuraivareita.

Internet on siinä mielessä ikävä, että mitään ei voi kontrolloida ja kaiken voi irrottaa asiayhteydestään. Ja sekin on hankalaa että kaikki eivät ole asioista samaa mieltä. Mielestäni me suomalaiset olemme koko ajan kehittymässä keskustelijoina mutta mistään kypsyydestä ei voida vielä puhua. Isoin haaste vaikuttaisi olevan se, että emme pysty elämään sen kanssa että joku on eri mieltä. Se näkyy siinä että moni ihan asiallisesti alkanut nettikeskustelu muuttuu hyvin nopeasti viisastelukilpailuksi tai asemasodaksi.

Mikä tähän auttaisi? No, jos oikeasti tietäisin niin kirjoittaisin aiheesta 25€ maksavan ekirjan ja laittaisin sen inbound-laskeutumissivun taakse ja sanoisin että jos haluat tietää niin osta mun kirja.

Sen sijaan laitan tähän erään listan, joka voi auttaa itsereflektiossa kun lähtee internettiin keskustelemaan. Itse on loppujen lopuksi ainoa asia nettikeskustelussa, johon voi vaikuttaa suoraan. Lista ei ole oma keksimäni mutta mielestäni se on silti hyvä.

Huom! Oletan tässä että keskustelun tavoite on oppiminen, ei oman mielipiteen tunkeminen toisten kurkusta alas tai pelkkien positiivisten kommenttien kalastelu.

Tarkistuslista internet-keskustelijalle

Tarkista listasta mikä on oma suhtautumisesi ja ennakko-odotuksesi itseesi ja toiseen keskustelun osapuoleen, jotta voit arvata mihin keskustelu voi helposti johtaa.

  1. Minä olen ok, Sinä olet ok: ideaalitilanne, oppiminen ja eri mieltä oleminen mahdollista ilman haavoja sieluun
  2. Minä olen ok, Sinä et ole ok: muuten ihan kiva mutta kun tuo toinen ei vaan tajua koska on <vapaavalintainen halveksuva nimike>
  3. Minä en ole ok, Sinä olet ok: keskustelu on helppoa, kunhan muistan olla samaa mieltä kuin tuo uskomattoman viisas henkilö, joka on aina oikeassa, vaikka olisi väärässäkin
  4. Minä en ole ok, Sinä et ole ok: let’s fight! 

Oletko sinä jotakin mieltä tästä?

Edit: Judossa tehdään treeneissä harjoitusottelua, eli randoria. Yritetään siis ottelunomaisesti tehdä heittoja tai mattotekniikoita vastustajalle, täydelläkin teholla. Kaiken ytimessä on kuitenkin toisen harjoittelijan kunnioitus. Poikani valmentaja sanoo että randorin voittaja on se, joka oppii eniten, ei se joka saa esim. toisen nurin. Ehkä sitä voisi soveltaa nettikeskusteluun? Jos edes yrittää kunnioittaa toista niin eri mieltä oleminen ei pitäisi olla mahdotonta?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s