Odotammeko kiltisti että robotit tappavat #sählätyö:n? #tietotyö

Ikuisuusaihe, josta on mielestäni puhuttu niin paljon, että tästä on jopa vaikea kirjoittaa sillä tunnen toistavani itseäni loputtomasti. Eli: olisi ihan tärkeää miettiä säännöllisesti työtapoja yksilön, tiimien ja yhteisön tasolla, jotta ei tulisi tehtyä ns. turhaa työtä. Tämä on vanha viesti, ei minun oma keksimäni vaan todella monen toistama eri kanavissa vuosien ajan.

Silti:

“Suomalaisten työpaikkojen “sähläysaste” on 35-55%”

http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-on-tutkittu-suomalaisten-tyopaikkojen-sahlaysaste-on-35-55-6532888#.Vuo0-cRByXV.twitter

No mitäs ihmettä? Miksi? Meillä on vaikka mitä todella hienoja välineitä työn tehostamiseen (huom! tehostaminen ei tarkoita nopeuden lisäämistä vaan turhan karsimista ja olennaiseen keskittymistä) ja vaikka mitä hienoja menetelmiä. Jäävätkö ne kuitenkin arjen jalkoihin? Sanooko yhteisön heimopäällikkö vain EI, ja homma jää siihen? Eikö ketään kiinnosta? Onko turvallisempaa tehdä kuten ennenkin niin kauan kunnes töitä on, eikä kyseenalaistaa mitään omaa tai tiimin tekemistä? Ovatko loputtomat YT-kierteet ajaneet meidät siilipuolustukseen?

No, ehkä robotit sitten hetken päästä hoitavat homman kotiin. Työt loppuvat ja jäljelle jää vain sellainen, josta on aidosti lisäarvoa?

“Tulevaisuustutkija Ilkka Halava uskoo, että moni menettää työnsä. Se on hänen mielestään oikein: robotit tehkööt tylsät työt, ihmiset hauskemmat.”

http://www.hs.fi/paivanlehti/17032016/a1458102129690

Kerro sinä miten ratkaisisit sählätyö-ongelman? Voisiko olla vaikka edes kerran kuussa joku sessio itsensä tai tiiminsä kanssa, jossa kysytään: “Teenkö minä ja teemmekö me oikeita asioita? Mitä voidaan karsia? Mitä voidaan kehittää?” En usko että kerran vuodessa nykyrytmillä riittää, vaan reflektion pitäisi olla säännöllistä ja usein tapahtuvaa ja samantien käytäntöön menevää.

IMG_0011

Kuva ei liity tapaukseen

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s