Shakespeare -lukuhaaste 2016: Macbeth tai Hamlet #kirja #shakespeare

Haastan sinut, kyllä, juuri sinut lukemaan tänä vuonna, mielellään kevätkaudella Shakespearen Macbethin tai Hamletin (ihan sama millä kielellä) ja jakamaan kokemuksesi sosiaalisessa mediassa tai livenä.

Ai miksi Shakespeare ja kuka se edes on? No, hän oli ehkä kuuluisin näytelmäkirjailija koskaan, kuoli 400 -vuotta sitten, ja tämä vuosi onkin siksi tavallaan sopiva tällaiseksi teemavuodeksi. (EDIT: huomasin vasta jälkeenpäin että tämä postaus oli tämän blogin 400. postaus Sattumaako?)

Jotain kaverin lahjoista kertoo se että hän käsikirjoitti mm. suhteellisen tunnetun Netflix:stakin löytyvän Sons of Anarchy -moottoripyöräkerhosarjan (muutaman sata vuotta etukäteen, ei mikään helppo nakki). Lue vaikka lopun linkki jos et usko. Hän on myös vastuussa monista vakiintuneista sanonnoista ja tarinoista, joita uudelleenlypsetään jatkuvasti populäärikulttuurissa. Ja tokihan kaikki tietävät että Macbethista on tehty uusi leffaversio, jossa on vauhdikasta väkivaltaa, joka varmasti vetoaa tämän päivän vaativaan kuluttajaan.

Väkivallasta puheen ollen, vaikka Shakespearen näytelmät ovat kirjoitettu reilu 400 vuotta sitten, ne ovat paljon hurjempia kuin moni tämän päivän tarina. Tsekkaa vaikka tämä kaavio:

http://www.openculture.com/2016/01/74-ways-characters-die-in-shakespeares-plays-shown-in-a-handy-infographic.html
Lähde: http://www.openculture.com/2016/01/74-ways-characters-die-in-shakespeares-plays-shown-in-a-handy-infographic.html

Shakespearen näytelmiä saa suomennettuna kirjastoista, ja vaikka kieli onkin hankalan oloista niin haasteeseen kannattaa tarttua. Sanon tämän myös siksi että itselläkin on Shakespearen mentävä aukko sivistyksessä, jonka aion tämän haasteen myötä paikata. Toivottavasti sinä lähdet mukaan, voimme vaikka ottaa espressot myöhemmin ja käydä lukukokemusta läpi.

Näiden kahden näytelmän lukukokemusta helpottamaan tässä animoidut lyhytelokuvat kummastakin, suosittelen katsomaan, ovat lyhyitä ja vaikkakin vanhoja niin aika intensiivisiä. Näkee että näissä mennään ihmisyyden syvissä vesissä eikä ketään säästetä. Ei heikkohermoisille.

 

Tässä vielä uuden Macbethin traileri:

Linkkejä:

http://www.bustle.com/articles/53033-sons-of-anarchy-vs-hamlet-these-two-storylines-are-practically-one-in-the-same

http://www.openculture.com/2016/01/74-ways-characters-die-in-shakespeares-plays-shown-in-a-handy-infographic.html

http://www.openculture.com/2014/03/great-shakespeare-plays-retold-with-stick-figures-in-three-simple-drawings.html

Lisävinkkinä sellainen että molemmat kirjat ovat saatavilla Elisa Kirja:sta ilmaiseksi:

https://kirja.elisa.fi/ekirja/macbeth

https://kirja.elisa.fi/ekirja/hamlet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s