Meditointi, mindfulness, supersuorittajan ääriresetointi vai mikä?

Mindfulness – mistä on kyse?

Älä anna nimen pahentaa hyvää tapaa. Mindfulness on nyt HOT, ja syystäkin. Olemme jumissa sen kanssa, että maailma on koko ajan saatavilla ja vaatii meiltä huomiota mutta huomiomme on rajallinen. Päivässä on vain se 24h, ja siinä pitäisi olla huippu työntekijä, huippu puoliso, huippu vanhempi, huippu ystävä, koko ajan selvillä kaikista oman alan ja muiden alojen kehityksistä ja niin edelleen. Ja Periscopessakin ja Snapchatissakin pitäisi olla läsnä ja työntää laadukasta, juuri sinun kohderyhmällesi relevanttia sisältöä säännöllisesti kaikkiin muihinkin kanaviin.

Ei ihme jos iltaisin välillä pää käy ylikierroksilla. Ei hätää sillä siihen on useita tuhansia vuosia vanha ratkaisu: meditointi. Meditoinnilla on ikävä kyllä länsimaissa huono maine vanhojen traumojen takia. Kuka haluaa assosioitua epämääräisiin guruihin, itä-intian uskontoihin tai Beatlesin huuruisimpiin hetkiin? Entä midfulness sitten? Onko se jotain hyvin epäilyttävää new age self help -juttua?

Oli miten oli, kyse on loppujen lopuksi yksinkertaistaen siitä, että ihminen säännöllisesti tietoisesti pitää pienen tauon suorittamisesta ja moniajosta, keskittyy, hiljentyy ja pysähtyy. Käytän tässä tekstissä siis mindfulness -sanaa.

Kenelle Mindfulness sopii?

Supersuorittajatkin ovat taiteilijoiden (tsekkaa David Lunch foundationin hieno työ tällä saralla) ja muiden epäilyttävien tahojen lisäksi löytäneet mindfulnessin. Miksi ihmeessä? Koska siitä saa supersuorittamiseen lisää hyötyä: onnellisuutta, keskittymiskykyä, mies/naiskuntoa, energiaa, rentoutumista, vaikutusvaltaa, rahaa, seuraajia eri palveluihin, kauneutta, komeutta ja vaikka mitä.

Paljonko maksaa, mistä saan kuukausikortin?

Järkyttävin asia tässä kaikessa on se, että mindfulnessin “harrastaminen” on täysin ilmaista. Siihen ei tarvitse oikeastaan muuta kuin hetken aikaa päivittäin.

Miten alkuun?

Olen itse testaillut eri tapoja tähän harrastukseen, en ole virallinen asiantuntija mutta omakohtaista kokemusta löytyy yli 10v ajalta, tosin on/off. Vaikeinta tässä onkin rutiinin ylläpito.

Tässä muutama juttu, jota voi kokeilla itsekseen ennen kuin lähtee kurssille tai hankkii kirjoja tai mobiilisovelluksia. Kaikkea kannattaa toki kokeilla mutta omasta mielestäni tärkeintä on säännöllisyys pitkällä aikavälillä, se menee yksittäisten huippusuoritusten edelle.

 • mieti päivärutiiniasi: mihin kohtaan parhaiten sopii 5min tauko? (kaikilla on 5min, ja jos tuntuu ettei ole niin silloin ainakin tämä tulee tarpeeseen). Pitkällä juoksulla on helpointa sellainen, että joka päivä tekee harjoituksen samaan aikaan
 • kun tuo aika koittaa, mene istumaan/makaamaan rauhalliseen paikkaan ja laita kello hälyttämään (älypuhelin, munakello jne) vaikka 2min päähän. On siis ihan ok aloittaa hyvin pienestä ajasta. Jotkut ovat eri mieltä siitä että kuinka kauan päivässä pitäisi mindfulnessia harjoittaa, itse ajattelen että mieluummin 5min tehtynä päivittäin kuin 30min tehtynä sitten kun ehtii (eli ei koskaan)
 • tuon hetken ajan, yritä olla ajattelematta mitään tiettyä asiaa. Yksi suosittu ja helppo tapa on laskea hengityksiä. Kaavoja on erilaisia, voi laskea sisään, ulos, tai molempia. Yksityiskohdilla ei ole merkitystä
 • yritä panostaa rauhalliseen hengitykseen, siten että pallea liikkuu
 • toista tätä samaan aikaan joka päivä seuraavat 2-3 viikkoa ja seuraa miten sujuu

Jos homma menee hyvin, huomaat muutaman päivän päästä että voit jonkin verran lisätä aikaa ilman että alkaa hirveästi ahdistamaan. Kannattaa ottaa rennosti ja olla itselleen armollinen eikä stressata liikaa numeroista. Pääasia on että ottaa sen hetken joka ikinen päivä. Ja jos joku päivä ei onnistu niin kokeile eri hetkenä tai sitten seuraavana päivänä. Ei se niin vakavaa ole.

Tutustu myös: Power of Habit -kirja, Headspace mobiilisovellus, Don’t break the chain = rutiinin aloittamistekniikka.

Vähän lisää, tekeekö tätä muka joku katu-uskottava henkilö?

No hei, esim. Hugh Jackman tekee eli Wolverine! I rest my case. Hän sanoo haastattelussa että nuo hetket ovat hänelle sellaisia, jossa hän on vain Hugh, ei esimerkiksi kuuluisa näyttelijä, jonkun aviomies tai vastaava, eli totaalinen hengähdys kaikesta. Ja kuten kuka tahansa esim. urheilusta jotain ymmärtävä tietää, mikä tahansa kova suoritus vaatii ennen kaikkea lepoa ja palautumista treenin lisäksi. Mindfulness on henkistä palautumista kaikista ärsykkeistä.

En halua istua, onko muita tapoja?

On toki, vaikka mitä. Istuminen on siitä kätevää että siihen tarvitsee vain jonkun paikan, jossa istua. Tässä muutama vaihtoehtoinen tapa, joista moni kuitenkin vaatii enemmän ympäristöltä.

 • rauhallinen kävely jossain rauhallisessa paikassa (esim. metsät ja puistot ovat suosittuja tähän tarkoitukseen). Tarkoitus on kävellä korostetun rauhallisesti, rauhallisesti hengittäen ja keskittyen liikkeeseen ja hengitykseen
 • tulen tuijottaminen – esim. nuotion tai takan tai kiukaan muodossa. Toki tätä aktiviteettiä ei välttämättä pääse päivittäin tekemään, asumismuodosta riippuen, vaatii myös aikaa tulen virittelyyn
 • “aamusivut” -kirjoitusharjoitus. Tässä otetaan kynä, paperia ja kirjoitetaan joku tietty aika tajunnanvirtaa, jota ei ole tarkoitus julkaista missään. Tämä on suosittu tapa luovien kirjoittajien parissa mutta toimii myös mindfulness -harjoituksena.
 • keskittynyt juoksu/kävely/pyörälenkki
 • rukoilut ja vastaavat uskonnollissävytteiset hiljaiset rituaalit
 • keskittynyt jooga tai pilates yms
 • erilaiset rentoutusharjoitukset, joissa keskitytään esim. tiettyihin ruumiinosiin kerrallaan

Mikä mindfulnessin tarkoitus on alun rutiinin opettelun jälkeen?

Hyvä kysymys. Yksi ajatus on se, että kun aivot saavat säännöllisesti lepoa, ne pystyvät paremmin luoviin tai vaativiin suorituksiin. Mindfulness -“tekniikan” hallitseminen auttaa keskittymään kesken arjen missä tahansa tilanteessa, se ei vaadi kuin muutaman rauhallisen hengityksen. Esimerkiksi aivan loistava juttu tehdä ennen jotain tärkeää esitystä, saa ylimääräiset ajatukset pois mielestä hetkeksi ja pystyy paremmin keskittymään oleelliseen. Sama koskee tietysti urheilusuorituksia. Yleensäkin ajatus on se, että pystyy milloin tahansa ottamaan pienen rauhallisen hetken, jolloin vaativista tilanteista suoriutuu paremmin ja on rauhallisempi olo.

Idea ei siis ole hakea jotain tiettyä syvempää tilaa tai päästä ihmisyyden korkeammalle tasolle, sillä surullinen fakta on se, että meditointia (kuten liikuntaakaan) ei voi tehdä varastoon. Kun pidät pidemmän tauon, joudut aloittamaan rutiinin alusta. Toki siihen on helpompi päästä kun tietää mitä on tekemässä. Sekin tässä on haastavaa että tekeminen ei muutu järisyttävästi seksikkäämmäksi vaan kyse on aina samasta jutusta, pienestä pysähtymisestä.

Mitkä asiat tukevat mindfulness -harjoittelua?

 • erilaisten ylimääräisten ilmoitusten minimointi: mobiilisovelluksista ja tietokoneelta voi ottaa ilmoitukset pois kaikista sellaisista sovelluksista, joista ei ole kriittistä saada samantien tietoa. Esim. voin elää hetken ihan rauhassa vaikka “henkilö X on tykännyt kuvastasi”. Ne kaikki punaiset pallerot, joissa näkyy montako ilmoitusta on tullut, ottavat keskittymisen haltuun kun puhelimen ruutua vilkaisee, ja silloin voi kysyä antaako siinä laitteen / sovelluksen päättää mihin keskittymisensä käyttää ja onko se ok?
 • huomion priorisointi ja turhan sälän eliminointi fyysisesti ja henkisesti: ns. decluttering on suosittua, jonka ajatus on poistaa kaikki turha ja selkiyttää omaa ympäristöä
 • ajan varaaminen rauhoittumiseen omasta kalenterista ja aidosti myös omassa arjessa ja sen priorisointi
Kuva ei liity tapaukseen mutta monet pitävät metsää rauhoittavana ympäristönä, ja ilmeisesti sitä on ihan tutkittukin. Metsäkävelyjä käytetään ADHD -hoitoonkin joten sopii kuvituskuvaksi ihan ok
Kuva ei liity tapaukseen mutta monet pitävät metsää rauhoittavana ympäristönä, ja ilmeisesti sitä on ihan tutkittukin. Metsäkävelyjä käytetään ADHD -hoitoonkin joten sopii kuvituskuvaksi ihan ok

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s