Liian hyvien kirjojen vuosi 2015 #kirja

Tänä vuonna olin saanut päähäni kokeilla kahta eri lukuhaastetta yhtä aikaa. Kumpikin jäi puolitiehen mutta silti luin järjettömän monta hyvää kirjaa (vähän yli 80) ja tutustuin moniin loistaviin itselleni uusiin kirjailijoihin, eli voisi sanoa että lopputulos on pelkkää voittoa #winning.

Haasteet olivat itse keksimiäni, tosin eivät mitenkään äärettömän omaperäisiä:

  1. Nobelistihaaste: niin monta eri kirjallisuuden Nobel -voittajan kirjaa kuin mahdollista. Näitä tuli luettua useita (ehkä vajaa 20) mutta paljon jäi lukematta. Löysin kuitenkin uusia suosikkeja, kuten esim. Mario Vargas Llosan.
  2. Kunnon pohjat länsimaisesta kirjallisuudesta -haaste: Tässä oli tarkoitus lukea Raamattu sekä ne Homeroksen kaksi eeposta. Raamattu tuli luettua, Homeros jäi alkutekijöihinsä (en saanut siitä suomennettuna ainakaan mitään irti, joka lause piti lukea useaan kertaan ja hyydyin). Koraania luin puoliväliin, joka ei suoranaisesti tähän liity mutta liittyy kuitenkin. Se on itse asiassa sujuvampaa tekstiä kuin Raamattu, joka taas on sujuvampaa kuin Homeros.

Kumpikin haaste oli todella antoisa ja uskallan suositella. Tarkoitus oli hakea vähän monipuolisuutta omaan lukemiseen ja sitä irtosi. Paitsi tuo Homeros ei toiminut. Oikein ärsyttää, ne tarinat kiinnostavat mutta tuo kieli ei vaan aukea. Onko jollain tiedossa jotain ns. Homeros For Dummies -tyyppistä opusta?

Tämä 2015 oli myös kirjan vuosi. Siitä jäi kohokohtana mieleen #minäkinluen tapahtuma, jossa olin sillä tavalla mukana että järjestin yhden paikallistapahtuman. Ja siellä oli hienointa ensinnäkin se että porukkaa tuli hyvin paikalle ja tapahtuma oli tunnelmaltaan kiva ja lisäksi se että paikalle tuli fanittamani Elina Hirvonen puhumaan (ja tietty fanikuvat otettiin). Toinen kirjailijakohtaaminen oli Heidi Roth:n haastattelu tässä blogissa. Hienoja juttuja.

En tiedä mitä lukuhaasteita ottaisin ensi vuodelle, jos mitään. Helmetin haaste on kyllä varteenotettava. Nyt on kesken Aleksandr Solzenitsyn:n Gulag – Vankileirien saaristo, joka on parinsadan sivun perusteella vuoden kovimpia lukukokemuksia. En taida tosin ehtiä 1300 -sivuista järkälettä lukea loppuun tänä vuonna. Koraanin aion lukea loppuun ja sen lisäksi Hämeen-Anttilan Islamin käsikirjan, koska aihe on nyt kovasti ajankohtainen.

Ehkä käyn läpi joitain tämän vuoden löytökirjailijoita useamman kirjan kautta, kuten vaikka Llosaa, Bolanoa, Nabokovia, Calvinoa, Pamukia jne. Onhan noita vaikka mitä. Niin paljon että hengästyttää. En varmaan koskaan saa luettua kaikkia mutta kannattaa toki aina yrittää.

Tässä lista tänä vuonna luetuista, suosittelen kaikkia 5 ja 4 tähden kirjoja ainakin, toki arviot ovat subjektiivisia.

https://www.goodreads.com/review/list/29053323-marko-suomi?page=1&read_at=2015&view=table

Hyvää ja kirjarikasta uutta vuotta juuri sinulle!

Screen Shot 2015-12-30 at 21.45.18 Screen Shot 2015-12-30 at 21.48.31

Loppuun pari musiikkivideota:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s