Oliko avoin some koskaan sosiaalista? #somefi

Harto nostaa esiin modernin somen (videoviestintä, yksityiset pikaviestiryhmät) passivoivat vaikutukset:

“Itse näen tämän kehityksen ennen muuta nettikäyttäytymistä passivoivana trendinä. Sosiaalisuus tulee yhä entisestään vähenemään somessa. Valitettavasti.”

HS:n pääkirjoituksessa taas otetaan kantaa siihen, miten tehokas Facebookin hyvin fokusoitunut vertaisryhmä voi olla tukemaan ihmisiä, joita aihe koskee:

“Tämänkaltaisen kansalaisaktivismin vahvistajana Facebookin kaltainen yhteisöpalvelu on parhaimmillaan. Vertaistuella ei ole tarkoitus korvata neuvolapalveluita eikä sillä hoideta esimerkiksi vakavaa masennusta, mutta arkeen se antaa voimia.”

Ehkä täysin avoin some (esim. Twitter) tai fokusoimattomat yleisfoorumit eivät vaan toimi muuhun kuin ilmoitustaulumaiseen huuteluun ja oman tekemisen markkinointiin?

Ja ehkä suljettu tai johonkin tiettyyn aiheeseen fokusoitu ryhmä helpottaa ihmisten osallistumista, kun ei tarvitse arvailla “onko tämä nyt tälle asialle oikea paikka?”. Avoimesta somesta voi toki löytää hengenheimolaisia, jos käy tuuri, ja kutsua heitä mukaan johonkin rauhallisempaan ryhmään tekemään jotain yhdessä?

Eli, avoimet foorumit toimivat kätevästi siihen, että toitottaa jotain omaa asiaansa, ja toivoo että joku tarttuu siihen ja ehkä antaa jotain jatkoideoita. Ehkä myös siihen että uusia kontakteja syntyy, ja näiden pohjalta jotain uutta.

Ehkä se sellainen yhteiskehittelyn lupaus on kadonnut, sillä vaikuttaa tosiaan siltä että vaikka meillä teoriassa olisi teknisiä mahdollisuuksia kehitellä asioita hyvin laajasti yhdessä, mieluummin valitsemme passiivisen seuraamisen ja kevyen tykkäilyn, jos vaan löytyy niitä (julkkikset, vloggaajat, bloggaajat jne) jotka suostuvat asettumaan tykättäväksi?

Suurin osa perussomen mekanismeistäkin tukee loppujen lopuksi vain seuraajien keräilyä ja hyvin kevyttä kaksisuuntaista viestintää. Seurantatyökalut kertovat enemmän siitä miten hyvin oma viesti etenee verkostoissa kuin siitä miten joku vaikka kehitti omaa ideaa eteenpäin.

Mitä mieltä sinä olet?

Alla mainitut lähteet kokonaisuudessaan:

https://harto.wordpress.com/2015/12/21/sosiaalisen-median-trendit-ja-vuoden-2016-ennakointia/

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1450674130797

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s