Kouluttaja juoksee liikkuvalla alustalla – taustalla soi Raised Fist #kouluttaminen #viesintä

Menen ensi torstaina eli 3.12 puhumaan kouluttajan työstä erääseen tilaisuuteen. Näkökulma on mm. se, miten digitaalisuus muuttaa kouluttajan työtä.

Omassa työssäni koulutan sosiaaliseen mediaan liittyviä asioita, joissa yhdistyvät uusin teknologia, erilaiset alustat, ihmisten käyttäytyminen, strategiat, johtaminen, erilaiset sisällöt, kohderyhmät ja moni muu asia. Ei ollenkaan tylsää, vaan jatkuvasti vaihtelevaa.

Yksi näkökulma työhöni kouluttajana on se, että juoksen käytännössä kahden eri kaavion välillä, joista juttelin jo edellisessä postauksessa.(eikö olekin kätevää kun voi kierrättää samoja kuvia postauksesta toiseen?)

Yhdestä näkökulmasta katsottuna minun on jatkuvasti pidettävä huolta siitä että tiedän mistä varhaiset omaksujat puhuvat ja minkälaiset uudet tekemisen tavat ovat nyt tai huomenna mielenkiintoisia. Ei voi vaan olla ja luottaa siihen että viime viikolla opittu asia on ensi kuussa relevanttia.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hype_cycle

Toinen puoli asiasta on se, että kun jotain toimintaa oikeasti pitkällä juoksulla kehitetään, se ei voi perustua vain uusimman ja välkkyvimmän perässä juoksemiseen. Pitää olla malttia ja kokonaiskuvan hallintaa, analytiikkaa ja tietoa siitä mitä on jo tehty. Eli tarkastellaan sitä mitä myöhäisten omaksujien massat tekevät. Siksi esim. Facebook ei todellakaan ole epärelevantti, vaikka se ei kiiltävin olekaan. Asioiden kuolleeksi julistaminen on ehkä joskus ollut hauskaa ja provosoivaa bloggaamista mutta siihen se jääkin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Diffusion_of_innovations

Eli, voisi sanoa että pään pitää olla pilvissä ja jalkojen maassa. On tärkeää verkostoitua eri ihmisten kanssa, jotta saa ensinnäkin hienoja kohtaamisia, joiden ansiosta työ ja elämä on yleensäkin mielekästä. Ja, siksi että saa erilaisia näkökulmia moneen alan asiaan. Ei riitä, että itse kerää tietoa vaan sitä on päästävä käsittelemään muiden alan tekijöiden kanssa.

Verkostoituminen on myös siksi tärkeää että en oikein usko tässä ajassa sellaiseen että yksin voisi edes hallita kaikkea jatkuvasti elävää tietoa. Ja on ihan turhaa kuvitella pystyvänsä olemaan jonkinlainen tiedon portinvartija, kaikki faktatieto on periaatteessa saatavilla netistä, ja mielipiteitä sieltä vasta löytyykin.

En usko guruiluun tai huruiluun mutta kouluttajan työ on hyvin paljon oman persoonan peliin laittamista. Roolissa pitää pystyä sietämään se että on jatkuvasti arvioinnin kohteena ja että tieto muuttuu jatkuvasti ja monesti koulutettavilta ryhmiltä tulee paljon uusia ideoita omaan tekemiseen. Kouluttaja on loppujen lopuksi kuraattori tai fasilitaattori, joka suodattaa oman näkemyksensä mukaan oleellisimpia asioita laajoista kokonaisuuksista, joita yhdessä työstetään tilanteissa koulutettavien kanssa. Ja monenlaiset flipped classroom -tilanteet ovat ihan arkea, jolloin roolit vaihtuvat hetkeksi.

Rooliin liittyy tiedon lisäksi paljon muutakin. Sosiaalisen median parissa puuhaaminen on monesti heittäytymistä ja uskaltamista, ja kouluttajan rooli on myös rohkaisu tällaiseen toimintaan. Faktat eivät auta jos epävarmuus estää tekemisen.

Lopuksi Raised Fist -video.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s