Kirjallisuuskeskustelu mobiilistriimauksella #periscopefi #kirja

Kirjoittelin aikaisemmin siitä, miten kirjavinkkausta voisi esim. joku kirjasto tehdä kätevästi Snapchatia hyödyntämällä, koska siinä on mahdollisuus intiimiin yhteyteen sekä videon, tekstin ja kuvien hyödyntämiseen.

Eilen seurasin Sisko Savonlahden tekemää Periscope -lähetystä (tai vain osan siitä), jonka aiheena oli muun muassa eräs surullisenkuuluisa kirja. Sisko kertoi juttuja (Periscopessa on vain yksi ns. pääesiintyjä, toisin kuin Blab:ssa, kuten alla olevasta taulukosta selviää) eri aiheista ja ihmiset kommentoivat chattaamalla. Tilanne oli rauhallinen ja interaktiivinen, siitäkin huolimatta että katsojilla on vain chat ja tykkäysmahdollisuus osallistumiseen ja kaikki etenee kuitenkin juontajan ehdoilla.

Tajusin että tosiaan, tuollakin tavalla voisi ihan hyvin pyörittää jotain kirjoihin liittyvää keskustelua, aiheiden esittelyjen ja kokemusten vaihdon kautta. Eipä olisi tämäkään tullut mieleen ennen tuota eilistä kokemusta, eli kiitos siitä. Uskoisin että omalla kohdalla inspiraatio tuli siitä että “ohjelmassa” oli aitoa interaktiivisuutta yleisön kanssa sekä myös tavallaan “juontajan” omakohtaista mietettä kuitenkin muista asioista kuin pelkästään hänestä itsestään. Olen sellaisiakin Periscope -lähetyksiä nähnyt, joissa aihe on tavallaan vain ihmisen sen hetkinen tilanne, ja ne eivät ole itselle olleet hirvittävän kiinnostavia.

Myöskin tuo mainittu rauhallinen tahti ja tietty hitaus oli virkistävää, kaiken säksättävän tahdin ohessa. Vähän kuin olisi ollut jonkinlainen radion ja telkkarin välimuoto lisättynä interaktiivisuudella. Eikä mitään väkisin viihdyttäväksi tehtyä asiaa. Testaan itsekin kirja-aiheista Periscope -lähetystä heti kun saan tuon loistavan Aleister Crowley -elämäkerran luettua.

Nyt joku kysyy: “no ihan kiva mutta miksei sitten tekisi youtubella tai jollain vastaavalla jo vakiintuneella isommalla jutulla tuota?”. Ehkä siksi että mobiilistriimaus tarjoaa tietyllä tavalla jo mainitun intiimimmän kokemuksen, ja asiaan pääsee vaikka nyt heti ilman hirveää säätöä ja editointia ja viivettä.

Joka tapauksessa, mietin vähän mitä eroja näillä uusilla mobiilistriimauksen muodoilla on muutamasta eri näkökulmasta, ja tein tuollaisen taulukon tässä aamukahvin lomassa lauantai-aamuna samalla kun ensilunta tippuu taivaalta. Kerro mitä mieltä olet ja kerro mitä kaikkia asioita en ole muistanut ottaa huomioon:

Screen Shot 2015-11-21 at 9.30.54

Ainakin aikataulutus puuttuu, eli Periscopen ja Blab:n kanssa on helpompi kertoa katsojille milloin tapahtuu, Snapchatissa taas lähetyksen voi aloittaa silloin sovittuun aikaan mutta ihmiset voivat nähdä pätkät ihan eri aikaan, eikä toisaalta kesken pidemmän jutun voi reagoida samalla tavalla yleisön kommentteihin kuin noissa muissa. Johtopäätös: Snapchat sopii paremmin todella tiiviisiin tunnelma/infopalasiin, nuo muut pidempään formaattiin (jos on siis hyvä aihe). Haasta toki tätä!

Advertisements

One thought on “Kirjallisuuskeskustelu mobiilistriimauksella #periscopefi #kirja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s