Miten välttää #someburnout ? #somefi

Välillä kuulee surullisia uutisia siitä että joku hyvin voimakkaasti ja valovoimaisesti somessa esillä ollut ihminen palaa loppuun ja lopettaa someaktiivisuuden. Surullista ei siis ole se somen lopettaminen vaan loppuun palaminen.

Linkin takana eräs tuore tarina. Itse en usko että on olemassa mitään erillistä someburnoutia, tai että some itsessään polttaisi ihmisiä loppuun, vaan kyse on siitä miten me täällä käyttäydymme. Yhtä lailla esittämällä omasta itsestään voimakkaasti poikkeavaa roolia ns. reaalimaailmassa voi polttaa itsensä varsin tehokkaasti loppuun.

Mielestäni samalla tavalla kuin ei ole olemassa yleisestä hyvinvoinnista erillistä työhyvinvointia, ei ole olemassa erillistä somehyvinvointia. En myöskään usko että somen lopettaminen sinänsä auttaa jos syy alkuperäiseen ongelmaan eli roolin vetämiseen on muualla.

Itse ajattelen että näillä keinoilla voi välttää kuitenkin pahimmat somen aiheuttamat lisärasitteet omalle hyvinvoinnille:

  • mieti miksi olet somessa, kenen takia julkaiset asioita ja minkälaisen kuvan haluat itsestäsi antaa – teeskentely on hyvin raskasta eikä palvele pitkällä juoksulla (jos lyhyelläkään) ketään
  • All work and no play makes Jack a dull boy eli pidä taukoja, tee monipuolisesti asioita
  • ulkoile, syö, liiku ja nuku laadukkaasti #hymiö tähän koska tämä on niin väsynyt itsestäänselvyys että sitä jopa on vaikea kirjoittaa (enkä tietenkään itse elä 100% näin, hyvä jos 50%)

Linkki yhteen burnout -tarinaan:

http://fusion.net/story/226082/model-essena-oneill-quits-social-media/

Advertisements

2 thoughts on “Miten välttää #someburnout ? #somefi

  1. Ihan mielenkiintoinen kirjoitus. Itse en ole korkean profiilin somehenkilö, mutta päätin silti jättää twitterin käytön hetkeksi pois. Ennaltaehkäisevästi. Huomasin käyttäväni sitä jo liikaa ja samalla myös väsyneeni Twitterin rytmiin ja sisältöön. Mukavaa porukkaahan siellä mun lähipiirissä on, mutta sellainen kommenttipalstoilta tuttu nettikohkaaminen on mielestäni käyny jo liian näkyväksi myös Twitterissä. Toinen oli se, etten oikeastaan lukenut enää mitään muuta kuin siellä linkattuja juttuja. Meni vähän yksipuoliseksi.

    Tein siis irtioton ja otan pari askelta taakse. Pieni tauko tekee hyvää ja ehkä kohta olen taas valmis palaamaan.

    1. Monesti tulee pidettyä luovia taukoja ja niistä usein aina saa joko uutta potkua tai sitten ainakin miettii koko kanavan roolia omassa käytössä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s