Itseohjautuvan kokeilutiimin toiminta käytännössä? #rework #tietotyö

Edellisessä postauksessa hehkutin että miten hauskaa ja kätevää on testata jotain uutta välinettä/sovellusta/toimintatapaa kun annetaan tiimille vapaat kädet toimia. Kuulostaa hyvältä mutta mitä kannattaa huomioida käytännössä? Tässä muutama kysymys, jota kannattaa itseltään ja tiimiltä kysyä, satunnaisessa järjestyksessä. Kerro jos tulee mieleen lisää tai haluat haastaa näitä.

Mikä on kokeilun tavoite? Miltä onnistuminen näyttää? Mitä haluamme selvittää? Kun kokeillaan jotain ihan uutta pienen tiimin (tai verkoston) kesken, ei voida tehdä kovin pitkälle vietyä suunnitelmaa koska uusia ideoita voi tulla matkan varrella. On hyvä idea kuitenkin käydä läpi odotuksia ja sitä mita ehkä halutaan saavutaa. Esim. tavoite on testata toimisiko Trello meidän tiimissä sisäisten projektien huoneentaulusovelluksena ja olisiko se parempi kuin nykyinen sähköpostipingis? Ja jos toimii niin voisiko sitä hyödyntää muissakin tiimeissä?

Kuinka paljon meillä on kokeiluun aikaa? Miten paljon voimme satsata tähän? Usein, tai aina on tilanne, jossa ihmisillä on “muutakin tekemistä” kuin keskittyä erilaisiin kokeiluihin. Siksi voi olla hyvä idea käydä yhdessä läpi sitä mihin mennessä halutaan tarkistaa missä mennään tai milloin halutaan olla kokonaan valmiita. On myös hyvä idea käydä läpi miten paljon ja miten usein kullakin osallistujalla on aikaa sijoittaa kokeiluun, jotta ei kävisi niin että yksi kliksuttelee aamusta iltaan ja toinen kokeilee joka toinen tiistai. Suhteellisen tiivis aikataulu on suositus, ettei asia jää leijumaan epämääräisesti.

Miten kerromme edistymisestä muille ja miten viestimme keskenämme? Suosittelen käyttämään jotain helppokäyttöistä ja mobiilistikin toimivaa viestintävälinettä tiimin kesken. Kyseessä voisi olla vaikka oma ryhmä Yammerissa tai jaettu muistikirja OneNotessa. Idea on että jokainen kokeiluun osallistuja kirjaa kokeiluun liittyvät asiat samaan paikkaan, jotta opitaan toisilta nopeasti ja jotta asiat jäävät ylös.

Optiona: Mitä tarkalleen ottaen kokeillaan? Tämä kohta ei sovi ihan kaikkeen mutta jos esimerkiksi kokeiluryhmää halutaan myöhemmin laajentaa, voi olla hyvä kirjata ylös muutama peruskokeilu, jota toivotaan kaikkien tekevät heti alussa, jotta varmistetaan että kaikki mukana olevat ovat tavallaan oppineet tietyn perustason. Tämä toimi myös tietynlaisena perehdytyksen ja koulutuksen pohjana mahdollista isompaa laajentamista varten.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s