Työn merkityksen kyseenalaistaminen kesälomatekemisenä

Oletko kokeillut esim. lomien aikana ottaa etäisyyttä omaan työhösi, ja kyseenalaistaa sen merkitystä vahvasti? Mä olen tehnyt sitä useina vuosina kesälomalla, tosin en mitenkään tarkoituksella vaan puolivahingossa. Sitä tulee oltua eri rytmissä, luettua vielä enemmän hyviä kirjoja kuin arkena ja tehtyä jotain hyvin yksinkertaista fyysistä kuten pihahommia, ja mieleen tulee että onko omassa työssä oikeastaan mitään järkeä? Ketä se palvelee, miten maailma paranee sen kautta ja niin edelleen. Onko se ehkä täysin turhaa?

Huom! nyt en hae sitä kulmaa että “työtä tehdään jotta saadaan rahaa” vaan ns. sitä isomman kuvan merkitystä. Idea tässä harjoituksessa on, että se oman työn merkitys löytyy, kirkastuu tai siihen löytää uuden näkökulman. Toki yksi mahdollinen näkökulma on että toteaa homman olevan täysin vastaan omia arvoja ja sitten ottaa loparit tai jatkaa tekemistä tiedostaen tilanteen. Toisin sanoen, hyödyllinen harjoitus mutta voi olla hyvinkin vaikea ja tuskallinen 🙂

Omalla kohdalla tulin siihen tulokseen, että pidän työni ydintä yhä merkityksellisenä. Lyhyesti se on tämä: on teknologiaa, meidän firman tapauksessa näitä Microsoftin pilvipalveluita (ne voisivat olla jotain muitakin, en ole ihan hirveän brändiuskollinen, paitsi Fazerin suhteen). On oletettuja hyötyjä, joita teknologiaan investoimalla saadaan, eli vaikka sitä että työn tekeminen sujuisi jotenkin paremmin. Sitten on se oleellisin eli on ihmisiä, jotka joko käyttävät näitä palveluita tai sitten eivät.

Mun vaatimaton tavoite on siis että kaikki osaisivat tehdä valistuneita valintoja teknologian hyödyntämisen suhteen, eli osaavat valita tavoitteisiinsa sopivat palvelut ja hyödyntää niitä siten, että se parantaa heidän elämäänsä tai auttaa saavuttamaan tavoitteita tai molempia. Eli, ei riitä että teknologia ratkaisuja rakennellaan ja saatetaan jaeltavaksi jotenkin. Ei riitä että sovellus on asennettuna mobiililaitteeseen tai koneeseen. Toisin sanoen, jotain pitää tehdä sen eteen, että teknologian rooli ja tarkoitus on selkeä, ja että omataan tarvittavat taidot sen hyödyntämiseen.

Haaste on tietenkin se, että kaikenlaisia palveluita on hirveästi, ihmisillä on erilaisia tavoitteita ja ovat valmiita omaksumaan uusia taitoja vaihtelevasti ja ovat vielä eri lailla kuormitettuja. Ei ole siis itsestään selvää että joku pelkkä kouluttaminen sen kapeimmassa merkityksessä (luennoidaan luokkahuoneessa) riittää lainkaan, vaan pitää luoda mahdollisuuksia sekä aikaa altistua teknologialle ja soveltaa sitä omiin tarpeisiin siten että apua on saatavilla kun sitä tarvitsee. Ei mikään helppo nakki eikä mustavalkoinen aihe, siksi niin kiinnostava.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s