#kirja Karisman käsikirja – Katleena Kortesuo

Sain arvostelukappaleen kirjasta Karisman käsikirja, jonka on kirjoittanut Katleena “viikinkimiekalla osumia” Kortesuo. Kiitos Piia Similälle! Luin kirjan tänään työmatkoilla, eli kyseessä on varsin nopealukuinen opus.

Mikä ihmeen Karisman käsikirja? Yritetäänkö tässä uskotella ihmisille, että on jotain kikkoja, joilla kenestä tahansa pahvinaamasta tulee karismaattinen tv tai instagram -tähti? Onneksi ei.

Kirja on äärimmäisen käytännönläheinen, ja sen lähtökohta on se, että karisma ei ole mikään ylhäältä vain harvoille annettu ominaisuus, vaan asia, jota voi halutessaan harjoitella. Kirjan fokus on esiintymistyötä tekevien näkökulma, ja siksi se ylipäätään itseäni kiinnostaa. Teen työkseni kouluttamista ja muuta esiintymistä ja ihmisten kohtaamista, ja on todella kiinnostavaa miettiä miten sitä voisi tehdä paremmin. Ja toisaalta, mitä karismalla tekisi kotona telkkaria tuijotellessa?

Parasta kirjassa on mielestäni se näkökulma, jossa karisma kaivetaan itsestä esille tuntemalla itsensä ja tarkkailemalla omaa tekemistä kriittisesti. Eli siis kyse on samanlaisesta aktiivisesta reflektiosta mitä hyvät urheilijat harrastavat, ja tätä samaa voi soveltaa erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin. Itse asiassa olen sitä mieltä että kehittymistä ei voi tapahtua ilman tiukkaa reflektiota.

Karisman käsikirja käsittelee tätä aihepiiriä itsetuntemuksen lisäksi mm. ilmaisutaidon, intensiteetin, läsnäolon ja itseluottamuksen kautta. On helppo olla samaa mieltä kirjan teeseistä sillä olen itsekin oppinut pikku hiljaa paremmaksi esiintyjäksi kun olen tietämättäni soveltanut osaa kirjan opeista. Isoin asia on ehkä tosiaan itsetuntemus, ettei tulee esittäneeksi jotain muuta kuin oikeasti on, sillä se haisee kauas.

Itse karisma -käsitteen määrittelyä en itse oikeastaan edes kaivannut ja se osuus jäi itselleni kirjasta ehkä epäkiinnostavammaksi osuudeksi, vaikka ei se mikään hirveän suuri osuus ollutkaan. Jotkut käytännön elämän esimerkit olivat todella osuvia ja hauskoja, ja jotkut ehkä vähemmän istuvia, mutta kokonaisuutena ne tarjosivat ihan hyviä välipaloja tekstin lomaan. Sinänsä teksti oli niin sujuvaa, että se olisi toiminut ilmankin noita osuuksia. Muutamat jutut saivat minut nauramaan vedet silmissä työmatkabussissa. Yksi esimerkki, jota en tajunnut ollenkaan oli Sarasvuon kohtaaminen, se varmaan vaatisi että on itsekin tavannut ko. henkilön.

Kirjasta on varmasti illoa ensilukemisenkin jälkeen. Uskon itse käyttäväni sitä kun valmistaudun johonkin isompaan esitykseen tai koulutukseen, sillä parasta ovat kirjan provosoimat itsetutkiskelevat kysymykset, jotka laittavat miettimään että miten joku asia ehkä välittyy toisille kun sen esittää tietyllä tavalla.

Toisin sanoen, suosittelen sellaisille, jotka haluavat kehittää omia esiintymistaitojaan ja ovat valmiita tutkailemaan omaa tekemistään kriittisesti ja avoimesti.

karisman

 

(kuva on lavastettu, sillä kuten tekstistäkin tulee esille, luin kirjan työmatkalla. Kuvan tarkoitus on pönkittää vaikutelmaa siitä että luen muitakin laatukirjoja, tosin se epäonnistuu koska kuvassa ei näy kuin muutama hyvä kirja eikä nimistä saa selvää. Olkoon tämä esimerkkinä huonosta karisman hakemisesta)

Lisää kirjasta:

http://www.kauppakamarikauppa.fi/karisman-kasikirja.html#.VZKUlXqqpBc

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s