Kokeilukulttuurin oleellinen osa: leikkiminen #tietotyö #agile #kokeilut #snapchat

Olen huomannut omassa verkostokuplassani että ns. wanhat ihmiset (yli 20v) ovat alkaneet juuri nyt kokeilla hirveällä innolla Snapchat -palvelua. Sehän on tämä viestintäväline, jolla voi lähettää toisille kuva/video/tekstiviestejä, jotka katoavat saman tien. Eli oivallinen huumoriin, tarinankerrontaan, kiusaamiseen, sekstaamiseen ja kaikkiin muihin oleellisiin työ- ja vapaa-ajan toimintoihin.

Tarina etenee niin, että joku aikuinen innoissaan ilmoittaa tuttavilleen “hei, nyt mä testaan snapchattia, lähettäkää mulle viestejä (mutta ei nakuviestejä, heh heh)!” (salaa siis toivoo nakuviestejä). Tämän jälkeen viestejä liikkuu, ja kaikki osapuolet oppivat hyvin nopeasti miten palvelu toimii. Ihmiset, jotka huomaavat hyötyjä/hauskuutta palvelussa, suosittelevat sitä kavereilleen ja he tekevät salamannopeasti johtopäätökset välineen parhaista käyttökohteista ja innovoivat uusia.

Verrataan tätä kliseiseen korporaatiotapaan, joka on toki kärjistetty: tehdään lanseerauskampanja, jossa käydään läpi mitkä kaikki asiat välineessä on kiellettyä. Tehdään prosessi, jossa määritellään kenelle nakuviestit pitää näyttää ennen lähettämistä. Järjestetään kahden päivän mittaiset luokkahuonekoulutukset, joissa joku ulkoinen kouluttaja lukee monisteista palvelun käytöstä. Kellään ei ole kivaa eikä kukaan oikein viitsi viestitellä mitään kun tämäkin asia piti tehdä tylsäksi ja kankeaksi.

Näissä kahdessa ääripäässä on lähinnä isona erona se, että ensimmäisessä ihmisillä on valta tehdä omat johtopäätökset ja jälkimmäisessä asiat sanellaan heille.

Ehkä kyse on siitä että kaikki eivät halua laskea raja-aitoja ns. työelämän ja muun elämän välille. Halutaan, että työ on jotakin vakavasti otettavaa, eikä missään tapauksessa hauskaa tai kepeää. Silti, moni tuntuu liputtavan hauskan ilmapiirin ja kokeilukulttuurin puolesta. Mitä voisi tehdä, jotta päästäisiin hieman kevyemmin liikkeelle kokeiluissa? Voitaisiinko ne ottaa hieman leikkimielisemmin?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s