Mitä tekemistä kirjallisuudella on tietotyön tai digityön kanssa? #kirja #tietotyö

Varoitus, tämä on pitkä ja mahdollisesti rönsyilevä postaus, skippaa jos olet kiireinen. SPOILER eli postauksen pointti ja väitteeni: kirjallisuuden harrastaminen kehittää valmiuksia tehdä laadukasta tietotyötä.

Olen hieman tuskaillut tämän blogin elinkaaren ajan teemoista, joista kirjoitan, sillä ne eivät sovi vain yhteen muottiin. Paitsi että juuri tällä viikolla lomaillessani tajusin että kyllä vain sopivatkin, kunhan zoomataan vähän kauemmaksi. Kyseessä on tietyllä tavalla työhyvinvointi ja laajemmin hyvinvointi työtä liipaten. Älä pelkää, mitään “näin sinun pitää elää” -tyyppistä hervotonta tarinaniskentää ei ole tulossa, sitä on jo netissä ihan tarpeeksi.

Tämähän on tavallaan työhön liittyvä blogi, erotuksena ns. lifestyle -blogeihin. Työni on aivoilla tehtävää työtä, korostuneesti digivälineillä suoritettavaa, eli joku voisi sanoa työtäni digityöksi tai tietotyöksi. Työn konkretia on konsultointia ja kouluttamista, ja kaikkea näihin liittyvää kuten vaikka myyntiä ja markkinointia. Isompana tavoitteenani työssä on asiakkaiden ja sitä kautta suomalaisen työelämän parantaminen ottamalla näistä eri digivälineistä hyödyt irti. Kaikki kuitenkin hyvin selkeästi ei-fyysistä ja vähemmän konkreettista kuin vaikka jonkun fyysisen esineen valmistamista tai rakennusten rakenteiden muokkaamista.

Mikä tietotyössä on oleellista? Mikä on tärkein työväline? Aivot.

Ilman aivoja hommista ei tulisi mitään, tai ainakin moni asia olisi todella paljon hankalampaa. Siispä, on hirvittävän oleellista miten aivot toimivat ja miten niiden hyväksi tekee, jotta työtä voi tehdä, jotta voi selviytyä, elättää perheensä ja nauttia elämästä muutenkin.

Miten kirjallisuus siis liittyy tietotyöhön?

Uuden työn ja tietotyön iso erotus fyysisestä työstä on se, että aivoja ei voi laittaa samalla lailla narikkaan kuin poraa tai jotain muuta konkreettisempaa työvälinettä. Työhön liittyviä ideoita ja ajatuksia tulee mieleen milloin tahansa, vaikka ei olisikaan työpaikalla tai kello olisi mitä tahansa. Ajatuksia ei voi kontrolloida samalla tavalla kuin tietokoneita.

Kirjallisuus, ja kulttuuri muutenkin tulee kuvaan siinä, kun mietitään työstä palautumista ja elämänlaadun parantamista. Huom. lasken kulttuuriin myös fyysisen kulttuurin eli liikunnan harrastamisen ja muun vastaavan puuhastelun. Kirjallisuus vie ajatukset muualle, opettaa eläytymistä ihan toisenlaisten ihmisten ajatuksiin ja elämiin, kertoo paikoista, joihin ei ole mahdollista mennä oikeassa elämässä.

Kirjojen lukemisen hyödyt työelämälle

Vähän samalla tavalla kuin fyysinen harjoittelu laajentaa mahdollisuuksia toimia kehonsa kanssa, kirjallisuus laajentaa aivojen toimintakenttää. Sitä kautta se palvelee aivotyötä tekevää ihmistä, eikä vain siinä mielessä että haetaan eskapistisesti pakoa arjesta (mikä sekin on täysin ok!) vaan myös valmentaa kohtaamaan erilaisia tilanteita ja ihmisiä työssä monipuolisemmin. Eli, kirjallisuus parantaa välillisesti työn laatua, varsinkin kun työssä oleellista on ihmisten kohtaaminen, kuuntelu ja ongelmien ratkaiseminen. Oleellista ja ehkä tärkeintäkin on myös puhdas nautinto kun lukee oikein hyvää tekstiä!

Hyvä kirjallisuus mielestäni haastaa ajattelemaan myös boksin ulkopuolelta ja kyseenalaistamaan erilaisia toimintamalleja, joka on tänä päivänä erityisen tärkeää työelämän ollessa jatkuvassa myllerryksessä. Sen takia siis kirjoitan sekaisin näistä aiheista, koska ne sekä kiinnostavat että palvelevat konkreettisesti itseäni ja toivottavasti myös muita. On toki ihmisiä, jotka sanovat että kirjojen lukeminen on ajanhukkaa eikä siitä ole mitään hyötyä mutta uskon että se johtuu siitä että he eivät vielä ole lukeneet tarpeeksi hyviä kirjoja.

Bonuksena kirjoittaminen tietysti sekin on tapa jäsentää ajatuksia, eli omista mielenkiinnon kohteista kirjoittaminen on sekin erittäin hyödyllistä työn ja myös yleisesti elämän kannalta. Siispä, tämä blogi jatkaa edelleen selkeän epäselvällä linjallaan, avainsanoina digityö, kulttuuri ja oppiminen.

Otetaanko lopuksi joku kiva lista?

Tietotyön kehittämisen vinkkejä, jotka toimivat minulle ja saattavat toimia myös sinulle

  • tee tietotyötä
  • lepää
  • harrasta jotain kulttuurimuotoa, joka vie sinut ihan muihin maailmoihin ja laajentaa ajatteluasi ja saa tuntemaan isoja tunteita (Esim. lue, liiku, käy näyttelyssä/leffassa/teatterissa, tuota taidetta jne)
  • syö
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s