Mitä Dostojevski olisi tehnyt Snapchatilla? #tarina #viestintä

Monia klassikkokirjailijoita pidetään tahallaan jalustoilla, jonne he eivät itse olisi eläessään halunneet. Tarkoitan sitä asennetta, että “klassikot ovat liian vaikeita mulle, luen mieluummin Juoppohullun päiväkirjaa”. Tuollaisella haetaan luokkajakoa mielestäni väärään paikkaan. Mikä klassikko lopulta on? Tarina, joka on syystä tai toisesta kestänyt ajan hammasta. Esim. Rikos ja rangaistus, sen voisi sijoittaa mihin tahansa aikaan ja paikkaan ja itse tarinan yhdin toimisi. Ehkä myös Juoppohullun päiväkirjalle voisi tehdä niin? 

Moni klassikkokirjailija oli eläessään kaikkea muuta kuin eliittiä, ja moni sai vain haaveilla arvostuksesta. Moni kirjoitteli jatkokertomuksia lehtiin, joista muutamista tuli myöhemmin ihmisten rakastamia klassikoita. Klassikko on myös sellainen tarina, jota moni ihminen ympäri maailmaa syystä tai toisesta rakastaa yli kulttuurirajojen. Mistäs sen tietää mikä nykyinen omakustanne tai blogista väännetty kirja tai perinteinen julkaisu on 200 vuoden päästä vielä ihmisten implanttilukijoiden suosikkilistalla, kohdassa klassikot? 

Siksi on ihan turhaa rakentaa aitoja erilaisten ilmaisu- ja viestintäreittien välille. Eikö idea ole loppujen lopuksi saada aikaan tarinoita, jotka liikuttavat muita, oli välineenä sitten paperi, blogi tai Snapchat? Veikkaan että joku vanha klassikkoveijari kuten Dostojevski tai Cervantes olisi ollut vain iloinen moisesta supernopeasta julkaisualustasta. Miettikää minkälaisia tarinoita joku Kafka olisi julkaissut sillä! Huh huh! Itse en juuri Snapchatia vielä paljoa hyödynnä mutta se on ehdottoman mielenkiintoinen, ehkä myös siksi että sen hetkessä katoavat viestit edustavat ihan toista ääripäätä kuin satoja vuosia kestäneet klassikot. 

Päivitin omat Snapchat ja muut yhteystietoni tuonne kontaktisivulle, laita vapaasti viestiä tulemaan vapaasti valitsemallasi keinolla jos siltä tuntuu:

https://markosuomi.wordpress.com/about

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s