Himolukijan digitaaliset apuvälineet #kirjat

Oleellisin asia lukemisessa ei ole mielestäni tekstin formaatti, vaan se mitä tapahtuu oman pään ja tekstin välillä. Luen paljon, ja tavoitteeni on lukea mahdollisimman hyviä kirjoja, mahdollisimman laajasti mahdollisimman paljon pitkällä tähtäimellä. Käytän tavoitteeni tukena muutamaa kätevää digitaalista apuvälinettä.

Mistä hyviä kirjoja?

Kirjoista ei ole pulaa. En uskalla edes miettiä kuinka paljon maailmassa on kirjoja, saati sitten todella hyviä sellaisia. Todennäköisesti en koskaan ehdi lukemaan niitä kaikkia. Mihin kannattaa satsata aikaa?

Pari tapaa saada itselleen hyvää lukemista:

  • erilaiset projektit: klassikot, nobel -kirjailijat, finlandia – voittajat, jonkun yhden dekkaristin koko tuotanto, pelkästään nuorten naisten kirjoittamat kirjat, tiettyyn teemaan liittyvät, pelottavimmat kirjat, hauskimmat kirjat, tietyllä aikakaudella kirjoitetut, tietyssä maassa kirjoitetut -> nämä ovat kaikki hyviä tapoja laajentaa puoliväkisin omaa mukavuusaluetta, jotta sitä kautta löytyisi uutta ja yllättävää
  • kirjavinkit: ihmiset, kirja-arvostelut, blogit, some yleensä, kirjat (joissa viittauksia muihin), kustantajien sivut, kirjastojen sivuille olevat kirjavinkkilistat, oikeat kirjavinkkarit -> lähteitä vinkkeihin on niin paljon että lukemisesta ei todellakaan tule pulaa. Vaikeinta on suodattaa hyvät vinkit ja laittaa ne talteen etteivät ne unohdu

Hyvät vinkit talteen?

Käytän paljon Evernote -palvelua, ja nämä vinkit toimisivat toki myös OneNotelle. Kyseessä on siis pilvessä oleva muistikirja, johon pääsee käsiksi kaikilla mahdollisilla laitteilla milloin tahansa.

Muistikirjoissa on kätevä ominaisuus, sivuille voi tehdä kätevästi listoja siten että jokaisen listan kohdan vieressä on ruutu, jonka voi rastittaa kun on saanut listalla olevan kirjan luetuksi.

Tällä hetkellä minulla on Evernotessa muutama lista:

  • yleiset kirjavinkit -> tänne laitan kaikki, jotka tulevat vastaan keskusteluissa livenä tai somessa, arvosteluista, kirjablogeista, ja muista lähteistä -> hyvä kirjavinkki tulee yleensä vastaan yllättäen ja yllättävältäkin taholta, jolloin se pitää saada heti talteen ja tähän pilvessä oleva muistikirja toimii aina
  • Nobel -kirjailijat -> yritän tänä vuonna lukea niin monta Nobel -palkitun kirjailijan kirjaa kuin mahdollista (tähän mennessä 18 luettua, jäljellä on vaikka kuinka)
  • Finlandia palkitut ja ehdokkaina olleet kirjat
  • länsimaisen kirjallisuuden klassikot -lista, joka on koostettu useista eri lähteistä

Eli, kun menen kirjastoon, minulla on taskussa mukanani aina listakasa, jolta voi tsekata luettavaa ja lainattavaa.

Listojen lisäksi sattuma on yksi parhaista tavoista löytää uutta hyvää luettavaa. Kirjakauppojen ja kirjastojen hyllyjä selaillessa saattaa tarttua mukaan yllättäviäkin helmiä.

Mitä on tullut luettua?

Aloitin vasta pari vuotta sitten käyttämään digitaalista paikkaa sen tiedon tallettamiseen, mitä on tullut luettua. Sen idea on tallentaa talteen helmiä, joita voi suositella muille tai joita voi ehkä joskus lukea uudelleen. Käytän tähän tarkoitukseen Goodreads.com -palvelua, joka on ilmainen ja johon voi kirjautua FB -tunnareilla. Ja luonnollisesti se toimii mobiililaitteilla, eli tätäkin voisi käyttää ihan hyvin kirjavinkkien tallettamiseen.

Käytännössä Goodreads on virtuaalinen kirjahylly kirjoille, joita on lukenut, joita haluaa lukea ja joita on juuri lukemassa. Hyllyjä voi tehdä lisää vaikkapa erilaisille projekteille jos haluaa.

Kätevää on se, että kun joku kysyy “suosittele jotain hyvää kirjaa”, voin näppärästi linkittää vaikkapa arvostelujärjestyksessä lukemiani kirjoja. Alla on esimerkki. Toki, aina sitä muistaakin jotain todella hyviä mutta moni loistavakin jää varjoon, varsinkin jos tulee luettua paljon.

https://www.goodreads.com/review/list/29053323-marko-suomi?shelf=read&sort=rating

Yleensä kuitenkin tuollainen henkilökohtainen tähtiarvostelu ei hirveästi kerro muille mitään, eli suosittelussakin toki pitää vähän katsoa kenelle on suosittelemassa. Tähän liittyen, Goodreads sisältää toki myös muiden arvosteluja, ja omiakin voi sinne kirjoittaa, eli sekin on hyvä lähde löytää uutta luettavaa.

Digi auttaa mutta ei ole pääasia

Aika yksinkertaisella välineistöllä tällainen himolukija saa paljon apua hyvien lukukokemusten hakemiseen, ja ne ovatkin se pääasia, eli hyvästä kirjallisuudesta nauttiminen. Jos joskus koko kirjan formaatti siirtyisikin vaikkapa ekirja -muotoon, se ei silti muuttaisi oleellista: lukemisessa tärkeintä on oma kokemus ja elämys tekstistä ja se että sen voi jakaa muidenkin kanssa jollain keinolla. Keinot lukea, keinot jakaa elävät mutta perusasia pysyy samana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s