Koulutus ja manuaalit ovat kuolleet, eläköön oppiminen ja valmennus #tietotyö #office365

Office 365:een on tullut vuodessa n. 450  päivitystä, kuten tuolta alla olevan linkin takaa voi käydä lukemassa. Toisin sanoen, palvelu toimii kuten pilvipalvelun kuuluukin, se elää käyttäjiensä tarpeiden ja eteenpäin katsovan kehityksen mukana.

No entäs se koulutus? Jos teetetään tässä manuaali ja otetaan päivän koulutus koko henkilöstölle, niin eikös homma ole siinä? Ehkä joskus staattisemmassa maailmassa. Väittäisin että tämän tyyppinen kouluttaminen on väistymässä. Miksi? Koska palvelut ovat pikku hiljaa koko ajan helppokäyttöisempiä ja ne muuttuvat niin vauhdikkaasti, että manuaalit ja mammuttimaiset kurssit vanhenevat hyvin nopeasti.

Mitä sitten kannattaa tehdä, kun kuitenkin kaikki oppivat ja omaksuvat asioita eri tahdilla? On hyvä tarjota kaikille joku yleiskuva siitä, millä periaatteella uudet tietotyövälineet toimivat. Eli isoa kuvaa siitä miten modernit pilvipalvelut toimivat ja mitä hyötyä niistä on.

Sen jälkeen kannattaa miettiä mitkä ovat oikeat osaamistarpeet, ja ovatko ne kaikille samat? Esim. voi olla että osalle Skype for Business online -kokoukset ovat todella tärkeä osa vaikkapa esimiestyötä ja joillakin toisilla ei ole niille mitään käyttöä. Siispä, ei kaikille kaiken kattavaa Skype for Business -koulutusta vaan eri kohderyhmille tiiviisti ja kohdennetusti, tavallaan on-demand.

Näihin erilaisiin malleihin voi käyttää kaltaistani konsulttia tavallaan valmentajan roolissa sen verran kuin organisaatiossa on tarvetta. Joissain paikoissa on resursseja suunnitella ja toteuttaa oppimistilanteet ja toisissa taas ei. Kannattaa pitää huoli siitä että iso kuva on kuitenkin itsellä hallussa. Yksi hyvä malli tähän on perustaa taloon jonkinlainen edistyneiden tietotyötyyppien verkosto, joille voi tarjota joustavasti tarpeen mukaan koulutuksia vaikkapa online (Skype for Business:n välityksellä tietty), jolloin osaaminen pysyy talossa ja kouluttaminen on kustannustehokasta.

http://blogs.office.com/2015/05/27/quick-tour-of-office-365-recent-updates-and-whats-coming/?linkId=14519802#.VWXwDikRTrU.twitter

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s