Elämänlaatua parantavat romaanit #kirjat

Luin netistä listan kirjoista jotka “parantavat elämääsi”. Se on tuolla alla. Kyseessä on ehkä hieman “tee näin” -genren kirjat, eli joku kertoo miten joku asia kannattaisi tehdä. Niissä on välillä ihan hyviä juttuja, ja ainakin ovat yleensä helppolukuisia ja parhaissa on heti sovellettavia oikeasti hyödyllisiä juttuja.

Silti, lukukokemuksena nimenomaan elämänlaadun parantamisen näkökulmasta omalla kohdalla en saa tästä genrestä oikein enää mitään irti. Ehkä kyse on siitä, että kun lukee vaikka 5 mindfulness -kirjaa ja 5 stressikirjaa ja 5 kuntoilukirjaa (on tullut joo luettua, ihan oikeasti, paljon enemmänkin) niin niissä alkaa huomata tiettyjä toistuvia teemoja, joita korostetaan eri tavalla riippuen kirjoittajan tyylistä. Ja, kun lukee tarpeeksi monta, tajuaa jossain vaiheessa että “kyllähän mä tän tiedän mutta enpä ole ottanut koskaan oikeasti tätä tapaa käytäntöön”. Ehkä tuollaiset kirjat ovat parhaimmillaan kun osuvat ns. neitseelliseen maaperään, tai johonkin omaan tiettyyn juuri sitä asiaa hakevaan elämäntilanteeseen?

Romaanit sen sijaan, ne parantavat elämää paljon monipuolisemmin. Kun lukee omasta mielestään hyvää romaania, eläytyy täysin toisenlaisiin elämäntilanteisiin, tunteisiin ja ajatuksiin. Tulee ajatelleeksi asioita ihan täysin “laatikon ulkopuolelta” koska ei pyöritä enää siinä “jumppaa-nuku hyvin-syö hyvin-innovoi” -kierteessä, vaan mietitään ihan muita asioita. Stressi vähenee koska kovan eläytymisen seurauksena ajatukset ovat edes hetken pois arjesta. Mindfulness tulee sivutuotteena, koska voimakas eläytyminen vie mennessään. Aivot saavat tärkeää ruutuvapaata aikaa kun ihminen uppoutuu analogiseen romaaniin.

Tsekkaa kuitenkin lista ja ota haltuun jos tuntuu että kiinnostaa, kaikki lukeminen kannattaa aina, jos teksti herättää tunteita tai ajatuksia:

http://viisaampaatyota.com/2015/05/19/10-kirjaa-jotka-parantavat-elamaasi/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s