Mitä yksi ihminen voi tehdä kansanterveyden eteen? #liikunta #kahvakuula

Ongelma: istumme liikaa, tuijotamme ruutuja liikaa, syömme roskaa liikaa, liikumme liian vähän. Mitä tälle voi tehdä? Tässä yksi tarina.

Olen treenannut ja kisannut kahvakuulaurheilussa 10 vuotta. 6 vuotta sitten aloin tympääntyä ympäri Suomen ravaamiseen sekä yksin treenaamiseen kotona ja pohdin että miten saisin pieneen kotikaupunkiini Hyvinkäälle jotain toimintaa. Yllättäen, en ahdasmielisyyksissäni keksinyt mitään mutta vaimo ehdotti että mitäs jos alkaisin vetää treenejä. Keksin tekosyyn: ei ole tiloja, sillä kyllähän liikuntaharrastus tarvitsee LiikuntaPaikan. Vaimo ehdotti, entäs jos vedät tuossa lähipuistossa? Ajattelin: ei voi toimia, kuka sinne tulisi. No, kokeiluun lähti kuitenkin.

Pistin treenit käyntiin, mainostin lajifoorumilla, blogissa ja laitoin sivut pystyyn. Ensimmäisellä kerralla paikalla olin minä ja naapuri. Sama toistui muutaman kerran. Jossain vaiheessa joku kolmaskin ilmestyi. Sitten jostain tuli lisää, kun houkuttelin mukaan ja porukka suositteli eteenpäin. Alkoi olla normaalia että vakioaikaan ja vakiopuistossa alkoi olla 5-10 henkeä treenaamassa.

Vierähti jokunen kuukausi, ja treenit jatkuivat. Idea oli että treenit ovat aina keskiviikkoisin, klo 18, samassa paikassa, oli sää mikä tahansa, ympäri vuoden. Jossain vaiheessa mukaan tuli sen verran innokasta porukkaa että päätimme laittaa seuran pystyyn. Sitten perinteinen juttu paikallislehteen ja yhtäkkiä kävijämäärät pomppasivat ekana virallisena keväänä 30-40 henkeen.

Mitäs ihmettä? Homman ei pitänyt toimia ja nyt sitten 5 vuotta myöhemmin, seuran virallisesta perustamisesta siis, meillä on jäseniä satakunta, aktiivisia kisaajia parikymmentä ja useita SM, EM ja MM -mitalisteja. Näin se kävi, treeni kerrallaan.

Tänä vuonna juhlistetaan siis 5 -vuotistaivalta jutulle, jota pidin huonona ideana lähtökohtaisesti, ja voin ihan suoraan sanoa että olen ylpeä siitä mitä olemme saaneet yhdessä aikaan. Treeneissä on käynyt satoja ihmisiä vuosien varrella, jotkut ovat jääneet, jotkut ovat vain käyneet kääntymässä. Vetäjiä on tullut koko ajan lisää, nyt meitä yli 5. Alusta asti olemme panostaneet ohjauksessa hyvän nostamisen periaatteisiin ja laadukkaaseen kuntoiluun, joita oppeja voi soveltaa muissakin lajeissa. Olemme siis kantaneet omia korsiamme tähän isoon kansanterveyden ja liikunnan ilon kekoon, ja homma jatkuu edelleen. Asioita kannattaa siis kokeilla, vaikka itsekään ei aina uskoisi niihin aluksi.

Vastaus otsikon kysymykseen: yksi ihminen voi aloittaa jotakin pienilläkin askeleilla ja sitä kautta etsiä muita ihmisiä mukaan tekemään yhdessä ja enemmän ja hyvässä tapauksessa asia alkaa elää täysin omaa elämäänsä. Olen itse mukana vetämässä treenejä ja kursseja silloin tällöin mutta en edes viikottain, ja parasta onkin seurata kun seura kehittyy koko ajan ilman että on itse jatkuvasti kädet savessa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s