Miksi ajattelit rakentaa tuon intranetin ja miksi olet töissä? #miksi #kyselykausi

Hanna Salminen laittoi eilen intrakehittäjille luun kurkkuun (hyvällä tavalla) haastamalla kysymään jo suunnitteluvaiheessa seuraavanlaisia kysymyksiä:

“miksi teillä ollaan töissä?”

“minkälaiset arvot ohjaavat sinua ja firmaasi?”

“miksi tämä palvelu pitäisi rakentaa?”

Vaikeita kysymyksiä, jotka usein jäävät taka-alalle, kun keskitytään vaikka teknologiaan tai mennään oletuksilla. Oletuksia kuten “no, intranet pitää vaan olla ja siellä pitää olla uutisia” tai “intranet on viestinnän juttu eikä se muita kiinnosta”. Isot kysymykset voivat paljastaa turhia oletuksia ja muutenkin valaista tekemisen motiivejä, mutta miksi niitä ei sitten kysytä useammin?

Miksi on tärkein kysymys mutta raskas ja vaarallinen

Viime vuonna eräällä avoimen yliopiston kasvatustieteen kurssilla opettaja sanoi, että työhön liittyvät miksi -kysymykset ovat tärkeitä mutta vaikeita ja kuluttavia, koska ne potentiaalisesti kyseenalaistavat koko toiminnan perusteet. Ja se voi olla myös vaarallista ihmisen itsensä ja työyhteisön kannalta. Ehkäpä joku huomaakin että “tämä on minulle ihan väärä paikka olla töissä, nämä firman arvot ovat itselleni ihan vieraita”. Tai tulee esille että intranetin rakentamisen motiivit ovat jossain ihan muualla kuin ihmisten työtä parantavien palveluiden kehittämisessä.

Tässä alla on opettajan kuvailema kaavio, eli ylhäällä on se vaikein kysymysluokka: miksi tätä yleensä tehdään, tai kannattaako tätä tehdä ollenkaan. Keskellä sitten medium -tason kysymykset, kuten miten näitä asoita kannattaa tehdä. Esim. millä teknologialla intrapalveluita rakennellaan. Ja alhaalla on helpoimmat kysymykset eli miten jotkut yksittäiset asiat tehdään.

Tämän voisi yleistää tietenkin myös vaikka tietotyön kehittämiseen omalla kohdalla tai organisaatiossa. Tai vaikka ihan koko elämään. Kukaan ei tietenkään jaksa ihan joka päivä kyseenalaistaa kaikkien tekemisiensä tarkoitusta mutta aina välillä voisi olla hyvä idea. Ja tämä on tietenkin helpompi sanoa kuin tehdä itse.

miksimiaLisää Hanna Salmisesta:

http://www.helsinki.fi/valtiotieteellinen/uutisarkisto/uutiset/2014/11_24_salminen.html

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s