Mikä auttaa jos pilvityön käytännöt eivät leviä organisaatiossa? #office365 #yammer yms häshtägit

Kuten aikaisemmin kirjoittelin, (ja moni muukin on kirjoitellut lukemattomia kertoja) Office 365 tuo uusia potentiaalisia mahdollisuuksia tehdä työtä joustavammin, mukavammin, iloisemmin ja kätevämmin. Esim. etätyö, ad-hoc -videoneuvottelut, yhteiskehittely dokkareilla, firman sisäinen virtuaalinen kahviautomaatti. Kyllä tie tiedätte.

Mikä tämän sitten estää? 

Yleensä, kuten Outi Lammikin kertoi, osa ihmisistä omaksuu uudet välineet samantien ja osa tarvitsee siihen enemmän tukea kuten koulutusta ja ohjeistusta. Koulutusten huono puoli on toki se että ne maksavat (omasta näkökulmastani toki tämä ei ole huono puoli sillä olenhan kouluttaja ja koulutan mielelläni 🙂 ) ja niihin on vaikea saada ihmisiä jostain syystä mukaan. Koulutuksia halutaan mutta niihin ei ehditä/jakseta osallistua.

Mestariverkosto avuksi

Hyvä tapa edistää toimintatapojen ja taidon leviämistä pitkällä aikajaksolla koulutusten lisäksi on sisäiset mestariverkoston perustaminen (eli porukka, jonka tehtävä on perehtyä aiheeseen syvemmin ja opastaa kollegoitaan – näille verkostoille on paljon erilaisia lempinimiä). Tätä hyödynnetään menestyksellisesti varsinkin isoissa kansallisissa ja kansainvälisissä firmoissa. Jotta homma toimisi, on todella tärkeää miten tähän valikoidaan ihmisiä. Tässä pari tapaa:

  1. pyydetään vapaaehtoisia, jolloin saadaan innokkaita ihmisiä mutta riskinä on että saadaan liian propellipää -profiililla olevia, joilla on ehkä nopea omaksumisen kyky muttei välttämättä vaikutusvaltaa epävirallisissa valtasuhteissa organisaation sisällä
  2. nimitetään eri yksiköistä, jolloin saadaan ehkä vaikutusvaltaisia ihmisiä mutta ei ehkä niitä nopeimpia omaksujia ja voi olla että ulkoapäin tuleva nimeäminen ei ole paras motivaattori tällaiseen ylimääräiseen hommaan

Paras malli on varmaan joku tasapaino näiden kahden välillä, tarvitaan intoa, kykyä kommunikoida nimenomaan työtapojen oikeita työhyötyjä sekä vaikutusvaltaa organisaatiossa.

Onko teillä kokeiltu tällaisia verkostoja? Miten homma toimii?

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s