Realismi 2.0 #tavoitteet #visio

Pari edellistä postausta Delvestä edustavat tietyllä tavalla idealistista kuvaa siitä, mitä toivoisin meidän saavan aikaan tietotyössä ja yleensö työelämässä tulevaisuudessa: työtapojen kyseenalaistaminen, rohkeat kokeilut, korkeat tavoitteet, osaamisen kehittäminen, turhan pudottaminen.

Tähän on helppo sanoa että kyseessä on idealistinen visiointi, jossa ei oteta huomioon suomalaisten varovaista kansanluonnetta, globaalia taloutta, naapurin ärsyttävää tapaa tehdä lumitöitä tai jotain muuta arkista asiaa. Ja se on totta, jos ollaan “kylmän realistisia” niin näin voidaan ajatella. 

Onko vanhanaikaisesta kylmästä realismista hyötyä, jos suunnitellaan tulevaa, jotain sellaista, jota ei vielä ole? Jos luovutetaan jo ennen aloittamista, jos kuvitellaan että emme pyst oppimaan, emme uskalla kokeilla niin eikös sitä kannattaisi laittaa hanskat naulaan? Jos ajattelisin että ihmiset eivät kuitenkaan halua oppia niin miksi tekisin koulutushommia? Mitä järkeä olisi kehittää asiakkaan kanssa uusia toimintamalleja jos ajatus on se että mikään ei kuitenkaan toimi? 

Sivuhuomautuksena, sanotaan että on yksi ihmisryhmä, jotka ovaat aidosti realistisia: kroonisesti masentuneet.

Jos otetaan vielä urheiluvertaus, niin kisoissahan tavoite on ylittää joku tavoite. Yleensä se on jotain sellaista, joka ei aina onnistu, ei esim. kotona tai salilla suorittaessa, vaan se vaatii itsensä ylittämistä ja hyvää tuuriakin. Se ei silti onnistu kos lähtökohtainen tavoite ei ole ylittää itseään. Näin nojatuolifilosofisesti ajatellen.

Eli, päivittäisin realismin toiseen versioon, jossa lähtökohta olisi tavoitella hieman korkeammalle. Mikä on pahinta mitä voisi tapahtua?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s