Infoähky ja ilmoituskaaos – myytti ja syntipukki feat @levotonlukija #keskittyminen #tietotyö

Sanotaan että “nykyään” on vaikeampi keskittyä kuin “ennen”. En usko. On totta että meillä on tänä päivänä esim. jatkuvasti mukana olevia mobiililaitteita mutta silti mielestäni tässä koko keskustelussa on syntipukkien hakemisen makua.

Sanotaan että infoähkyn perimmäinen syy ei ole teknologia vaan filtterien puute tai huono käyttö. Filtteristä tulee mieleen joko akvaarion suodatin tai sitten joku tekninen ohjelmista, jolla voisi suodattaa kaiken kuonan pois eri sosiaalisen median syötteistä. Väärin.

Paras filtteri on mielestäni oman keskittymisen suuntaaminen. Se ei maksa mitään, se kulkee aina mukana ja sitä voi sekä harjoittaa että käyttää haluamallaan tavalla mihin vuorokauden aikaan tahansa. Siitä ei lopu akku vaikka väsymys vaikuttaakin sen toimintaan ratkaisevasti.

Miten se toimii?

  • kun TV:stä tulee liikaa huonoja ohjelmia -> lopeta TV:n katselu, vaihda kanavaa
  • kun mobiililaite piipittää liikaa -> sammuta se, laita äänet pois, säädä hälytykset pois eri sovelluksista, poista turhat sovellukset, jätä puhelin pois
  • kun koneelle tulee liikaa ilmoituksia sähköposteista ja muista vastaavista -> sulje sähköpostiohjelma, säädä ilmoitukset pois
  • kun ympäristön hälinä / hiljaisuus häiritsee -> vaihda ympäristöä

Eri aikakausilla ollaan aina jostain huolissaan. Kun kirjoja alkoi tulla, oltiin huolissaan siitä että ihmisten ajattelukyky kärsii kun ei tarvitsekaan enää muistaa kaikkea ulkoa. Kun tuli lennätin, pelättiin että ihmiset jaarittelevat siellä kaikkea turhaa. Ja niin edelleen. Ajassamme on tyypillistä syyttää monesta asiasta kiirettä ja internettiä mutta onko se oikea kohde kuitenkin peilissä?

Aiheesta kirjailijoiden näkökulmasta kirjoittaa hyvin Kirsi eli Levoton lukija:

“Nuori diginatiiviin sukupolveen kuuluva Devynn Barnes taas osoittaa, ettei sosiaalisen median ähky ole vain vanhemman ikäpolven ongelma ja pohtii Huffington Postin kirjoituksessaan sitä kuinka sosiaalisen median keskellä emme ole menettäneet ainoastaan kykyämme olla tässä hetkessä vaan kykymme ylipäätään olla.”

http://levotonlukija.fi/goethelainen-vai-gaimanlainen-koulukunta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s