Kulttuuriesteiden tuhoaminen – parhaat vinkit? #kulttuuri #terveys #liikunta

Tykkään Paveln Tsatsoulinen (esimmäinen latvialainen, joka alunperin vei kahvakuulaharjoittelun USA:han hieman ennen 2000, josta se valui Suomeen) sloganista “low tech, high concept”. Se tarkoittaa jotain sellaista asiaa, joka on pohjimmiltaan yksinkertainen mutta jolla voi tehdä todella upeita asioita jos sen käyttöperiaatteisiin perehtyy. Myös aloittelija saa asiasta paljon irti ja pienellä harjoituksella osaaminen syventyy.

Tällaisia asioita ovat esimerkiksi: kahvakuula, lyijykynä, kirja.

Tykkään myös ajatuksesta, jossa ne “korkean konseptin” asiat ovat kaikkien ulottuvilla. En tiedä teistä mutta minulla oli nuorena sellainen haitallinen ja rajoittunut käsitys että on olemassa erikseen korkeaa ja matalaa kulttuuria. Esim. että baletti on jotain ihmeellistä ja elitististä tai että ooppera ei kuulu kaikille tai että klassikkokirjat vaativat jonkun tutkinnon ennen niiden lukemista. Enää en ajattele näin mutta aina välillä tällaisia kommentteja tulee vastaan. Jos haetaan vielä liikuntavertaus niin joku voisi ajatella että painonnosto on jotain liian mystistä ja hienoa mutta peck deck on “koko kansan” juttu. Tajuatte varmaan pointin?

Itselläni esteet kulttuurista nauttimiselle katosivat kokeilemisen kautta, ja osin vahingossa, vuosien kuluessa (en siis todellakaan ole enää nuori, hyvä jos nuorekas). Liikunnassa yksinkertaisesti painonnostoliikkeiden tai kahvakuulan nostamisen tai thainyrkkeilyssä kisaaminen opettelu opetti että tuollaiset rajat ovat vain omaa typerää ennakkoluuloisuutta tai muuta jostain imettyä rajoittavaa asenteellisuutta.

Mietin että miten näitä tällaisia kulttuuriesteitä voisi tuhota? Uskon altistamiseen, kokeilemiseen ja tekemiseen. Eli, klassikkoa käteen, oppimaan painonnostoa ja kokeilemaan baletin katsomista jne. Jos mahdollista, kannattaa aloittaa “helpoista”, ja niihin kannattaa kysellä vinkkejä kokeneemmilta. Ei siksi että aiheet tarvitsisivat jonkun Gurun selittämään vaan että omaan makuun liian erilainen pelästyttäisi takaisin omiin rajoittuneisiin kuvioihin.

Miksi tällä on mitään merkitystä? Uskon että kulttuuri (ruumiin- ja mielenkulttuurin) mahdollisimman laajasti nautittuna lisää huomattavasti yksilön ja sitä kautta yhteisöjen elämänlaatua ja vähentää esim. tahallisen tyhmyyden aiheuttamia haittoja yhteiskunnassa ja kaiken tämä ansiosta yksinkertaisesti tekee maailmasta paremman paikan. Otetaan pari esimerkkiä:

  • entä jos joku luulisi että Remeksen kirjat ovat parasta mitä on koskaan kirjoitettu
  • entä jos joku luulisi että Yön tai Justin Bieberin musiikki on parasta mitä on koskaan sävelletty
  • entä jos joku luulisi että taljakoneessa tehtävä ojentajaliike on monipuolisin liike mitä on
  • entä jos joku luulisi että ainoat tanssin muodot ovat suomalaisen yökerhon lattialla klo 3 aamulla tehdyt muuvssit

Aika radikaaleja esimerkkejä mutta varmasti saatte kiinni kauheudesta. Nyt on tärkeää lisätä että kenenkään ihmisarvoa ei mun mielestä määritä kulttuurin nauttimisen määrä, laatu tai aste mutta uskon että ottamalla lisää laajuutta omaan valikoimaan, jokainen voi nauttia elämästä hieman enemmän. Ja voin sanoa tämän koska en ole mikään kulttuurityyppi tai elänyt kulttuuriperheessä tai mitään sellaista, vaan olen oppinut yrityksen ja erehdyksen kanssa nauttimaan koko ajan monipuolisemmin tästä kaikesta.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s