Tylsä ja eksoottinen #etätyö (Osa pilvityö -sarjaa)

Tein ensimmäisen kerran etätyötä joskus vuoden 2000 paikkeilla. Silloin piti säätää jonkun monimutkaisen VPN-systeemin kanssa, jotta sai työpaikalla sijaitsevalle koneelle etäyhteyden. Se oli hidasta ja vaivalloista mutta toimi kun jaksoi säätää. 

Tänä päivänä voin tehtä työtä periaatteessa mistä tahansa käsin kunhan on nettiyhteys ja joku tietokone. Sähköposti, muistiinpanot, sosiaaliset alustat ja jopa online -kokoukset hoituvat tarvittaessa vaikka puhelimella tai tabletilla.

Tänä päivänä tekninen puoli asiasta on siis triviaalia ja tylsää, niin itsestäänselvää ettei siihen edes kiinnitä huomiota. Kehitys on ollut vauhdikasta. 

Sen sijaan jännittävää on se että asenteet etätyön tekemistä kohtaan eivät ole ns. yleisellä tasolla kehittyneet kaikkialla. Itse elän onnekkaassa kuplassa, sillä olen aina ollut töissä firmoissa, joissa esimiehet ja johtajat luottavat siihen että hommat hoituvat, olin sitten fyysisesti missä tahansa. Olen tottunut asiaan ja hämmästyn aina kun havahdun että on edelleen paljon paikkoja, joissa ihmisten työtä kytätään ja läsnäoloaikaa mitataan. Ja nyt puhun siis toimisto/tietotyöstä.

Miksi ihmeessä näistä keinotekoisista kontrolliin perustuvista perinteistä pidetään kiinni? Miksi palkata sellaisia ihmisiä, joihin ei voi luottaa ellei heitä vahdi? Miten tällainen kyttäysmentaliteetti mitenkään edistää työhyvinvointia, ideointia, yhteenkuuluvuuden tunnetta tai mitään muutakaan?

Vaikka pidänkin siitä että voin tehdä asioita joustavasti lähes mistä ja milloin tahansa, arvostan yhä enemmän hyviä kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia. En usko että virtuaaliset työtavat voivat koskaan näitä korvata mutta uskon että kätevä etätyömahdollisuus lisää hyvin paljon omaa hallinnan tuntua sekä edistää mm. kaiken muun elämän ja työn parempaa tasapainottelua. Me emme ole koneita.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s