Sähköposti, alin yhteinen nimittäjä

“Uuden työn” keskusteluissa haikaillaan usein sähköpostin kuoleman perään, koska sitä on helppo syyttää monista työelämän ongelmista, kuten vaikka huonosta johtamisesta, huonosta itsensä johtamisesta tai huonosta viestinnästä. Sähköpostin tappajiksi on ehdotettu monenlaisia uusia välineitä, kuten sosiaalisen median välineiden kaltaisia systeemejä ja erilaisia pikaviestimiä.

Sähköposti on kuitenkin edelleen voimissaan, koska se on – Outi Lammin sanoin – alin yhteinen nimittäjä. Se toimii kaikissa firmoissa, siviilissä, eri organisaatioiden välillä ja kaikki erilaiset systeemit tukevat sitä jollain tavalla. Se on koko kansan ymmärtämä viestintäväline, monista puutteistaan huolimatta. Moni hieno “kollaboraatioharjoitus” törmää seinään kun joku veto-oikeudella varustettu avainhenkilö taantuu takaisin sähköpostiin, koska sillä homma hoituu riittävän hyvin ja muiden on pakko taantua mukana.

Onko mikään muu viestintäväline edes lähellä näin itsestäänselvää asemaa arjessa ja työssä? Kaikki, hyvätkin vaihtoehtoiset ratkaisut, ovat vielä toistaiseksi liian hajanaisia, liian vähän ymmärrettyjä laajasti (ei riitä että ns. varhaiset omaksujat hyödyntävät jotain välinetä), liian pistemäisiä tai jotain muuta. 

Toki toivoisin että voisimme siirtyä eteenpäin, avointen viestimien aikaan. Miksei olisi hienoa jos kaikki viestintä hoidettaisiin twitterin, fb, yammerin tai niiden kaltaisten alustojen kautta. Futuristi minussa onkin ollut jo vuosia siinä moodissa mutta menee vielä pitkään ennen kuin olemme tarpeeksi suurien massojen osalta siirtyneet eteenpäin. 

Mitä tälle sinun mielestäsi pitäisi tehdä? Satsata muuten vain hyvään viestintään ja johtamiseen, oli väline mikä tahansa? Antaa potkut kaikille, jotka eivät suostu opettelemaan uusia keinoja? Kieltää uusien välineiden käyttö?

Advertisements

6 thoughts on “Sähköposti, alin yhteinen nimittäjä

 1. En ehkä ihan tajua mitä etua on Twitteristä tai FB:stä verrattuna sähköpostiin? Email on kaikilla, mutta kaikki eivät ole eivätkä halua olla esimerkiksi Facebookissa. Email on myös avoimempi teknologialtaan? Emailissa keskustelut pysyvät aika pitkälti tarkoitettujen henkilöiden kesken, toisin kuin Twitterin avoimet viestit tai FB ryhmä tms. Twitter ja FB ovat yksi asia lisää opeteltavaksi.

  Esim. Google Docs on fantastinen kollaboraatioalusta, mutta senkin käyttöönotto työpaikoilla tai vaikka harrastepiirin kesken voi olla haaste.

  1. Twitterista ei ehkä niinkään, jos puhutaan ryhmien keskinäisestä viestinnästä. Mutta, muut ryhmien viestit keskitettyyn paikkoihin keräävistä systeemeistä (fb -ryhmät tai jotkut vastaavat foorumit) on se etu että viestit eivät ole eri ihmisten sähköposteissa. Esim. jos ryhmään tulee puolen vuoden kuluttua uusi jäsen, hän pystyy näkemään edelliset keskustelut ja pääsee nopeammin mukaan.

   Kun sähköposti tuli, silloinkin oli ihmisiä, jotka olivat sitä mieltä etteivät halua sitä käyttää. Se yleistyi kuitenkin koska kätevyydellään vei voiton aikaisemmasta. Uskon että näiden alustojen yleistyessä pikku hiljaa niitä tulee useammin rinnalle. Olisi hyvä, jos FB-ryhmän kaltaiseen kätevään viestintäsysteemiin voisi osallistua ilman olematta FB:n muussa kuviossa mukana.

   1. FB:n olisi syytä naittaa Messenger ryhmiin jollain lailla.

    WhatsApp (sekin FB:n sovellus) tarjoaa tämän kaltaisen funktion, mutta se on teinien herkkua…

 2. Messengrin ympärille tehdään jotain uutta kehitystä, ehkä vastaa tähänkin tarpeeseen. WhatsApp on lupaava ja toimii hyvin. Siis jos koko ryhmällä on se käytössä. Jos joku yksi jää ulkopuolelle, ei taaskaan toimi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s