Ratkaisu vakavaan lukemattomuusongelmaan: äärimmäisen hyvät lyhyet #kirjat #lukeminen

Tuolla alla olevalla sivulla on hyvä juttu lukemattomuusongelmasta, ja ratkaisustakin: porttiteoria. Kun lukee jotakin, josta tykkää, on helpompi sortua lukemaan lisää jotain, josta tykkää -> kokonaislukemisen määrä kasvaa ja ihminen voi paremmin.

Olen kuitenkin eri mielta osasta ratkaisua. En usko nimittäin että dekkareiden ja chick lit:n (mitä se tarkoittaakaan) lukeminen auttaa ketään ainakaan pitkäkestoisesti käytettynä, vaan saa aikaan kyllästymistä ja urautumista: “tässäkö se olikin, nämähän ovat kaikki samanlaisia”.

Oma ehdotukseni on lukea mahdollisimman tiukkaan pakattua huippulaatua, eli lyhyitä hyviä kirjoja. Sitten kun huomaa miten huippua materiaalia löytyy, on helpompi laajentaa. Jos menee vain dekkareilla, se on vähän kuin ei menisi ollenkaan ulos vaan katselisi maailmaa kellarin ikkunasta.

Hyvä aloitus on vaikka Turkan Aiheita tai Petri Tammisen Elämiä ja Jose Saramagon Tarina Sokeudesta. Ei paljoa sivuja mutta iso kasa tiukkaa laatua.

Pelottavaa, mutta kai se on myönnettävä: lukutaitoni on romahtanut. Mikä nyt eteen?

Villacís uskoo parhaan ratkaisun löytyvän porttiteoriasta. Kannattaa etsiä aiheita, jotka itseä kiinnostavat ja jotka koskevat omaa elämää. Kun löytyy kirja, joka imaisee mukaansa, on helpompi tarttua seuraavaan, ja lukemisesta tulee pikkuhiljaa taas luonteva tapa. Tavan syntymistä helpottaa, jos on joskus ollut kova lukija.

– Ihmiset ovat kauhean kunnianhimoisia. Jos ei pysty heti keskittymään Nobel-voittajaan, niin luovutetaan. Mutta yhtä hyvin voisi lukea chick litiä tai dekkaria, Villacís sanoo.”

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kulttuuri/lukutaitoni-on-romahtanut-mika-nyt-eteen/2000220

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s