Netiketti 3.0:n aika?

Olen sen verran vanha että muistan kuin “netiketti” -nimellä oli koulutuksia ja kursseja. Kyseessä oli siis sellainen, että oltiin oivallettu internetin valtavat vuorovaikutusmahdollisuudet mutta myöskin tajuttu että voitaisiin yhdessä miettiä minkälaiset käytöstavat toimivat verkkoviestinnässä.

Jostain syystä tästä aiheesta ei juurikaan puhuta enää. Enemmänkin näyttää siltä että lapsille annetaan laitteita ja katsotaan mitä kaikkea hauskaa he keksivät niillä tehdä. Ja sitten mietitään että miten saadaan yhtä paljon seuraajia firman instagrammiin kuin jollain teinijulkimolla. Aikuiset imitoivat lasten tekemisiä ja alkavat ottaa itsestään paljon kuvia salilla ja muuta vastaavaa, sinänsä ihan harmitonta toimintaa.

Tämän kaiken sivuun jää kuitenkin se käytöstapa -asia. Ehkä se koetaan liian rajoittavaksi tai vanhanaikaiseksi. On kuitenkin jotenkin hämmentävää miten harvalla tuntuu olevan käsitys siitä että jokainen viesti jää nettiin pysyvästi, ja esim. tappouhkaus tai teinin kehottaminen itsemurhaan ei välttämättä näytä hyvältä cv:ssä. Tätä oli ennen nimettömillä foorumeilla mutta nyt ihan suoraan omilla nimillä täysin avoimissa palveluissa, kuten twitterissa. Lynkkaus on nopeaa ja hillitöntä, reaaliaikaista suorastaan.

En kyllä tiedä miten tuota asiaa voisi kehittää? Olettaa että jokainen miettii ennen postaamista? Kerro sinä?

 

Advertisements

2 thoughts on “Netiketti 3.0:n aika?

  1. Netti ja käytöstavat on kiintoisa yhdistelmä. Jos kysyt asiaa vanhan koulun tapakonsultilta, hänelle netti on automaattisesti paha. Jos taas ottaa käytöstavat puheeksi nettiyhteisöissä, saa vastaan vihaisen ryöpyn tarpeettomista säännöistä. Puolustellaan, että kun tämä on kaikki niin uutta, että nyt vasta haetaan käytäntöjä. No enpä tiedä, itse olen notkunut netissä jostakin 90-luvun alusta alkaen ja kyllä ne tietyt perusjutut olivat silloin ja pätevät edelleen. Ainoa poikkeus taitaa olla omalla nimellä esiintyminen. Hämmästyttävää ettei parinkymmenen vuoden aikana ole mennyt laajemmin perille, ettei netti ole mikään irrallinen saareke, jossa tehdyt asiat eivät vaikuttaisi kokonaisuudessa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s