Lukemisen vaarat #kirjanvuosi #kirjat #lukeminen

Kirjojen lukeminen voi olla vaarallista. Yksi suurimpia uhkia on että tulee lukeneeksi jotain, joka haastaa omia ajatusmalleja niin paljon että joutuu luopumaan niistä tai ainakin muuttamaan. Esim. jos on päättänyt ihan tosissaan että joku tietty ihmisryhmä on syvältä ahterista (tai jos on perinyt tällaisen asenteen). Sitten jos vahingossa menee lukemaan jonkun kirjan, joka on kirjoitettu tällaisen ryhmän edustajan näkövinkkelistä, voikin huomata että omat ennakkoluulot ovat olleet ihan naurettavia ja alkaakin hävettää. Kukas sen sitten korvaa? Kenen on vastuu?

Toinen vaara on yleensäkin kaunokirjallisuuden lukemisen aiheuttaman empatian lisääntyminen. Tavallaan liittyy tuohon edelliseen. Jos lukee oikein paljon eri kulttuureista tai historiasta niin voi huomata että kaikilla on tosi paljon yhteistä eikä isoihin ongelmiin ole oikein mitään sellaisia mustavalkoisen simppeleitä ratkaisuja. On vaikea lähteä mukaan erilaisiin populistikampanjoihin tai joidenkin fundamentalistien kirjanpolttokemuihin. Sosiaalinen elämä voi kärsiä jos ei voikaan jakaa enää tuttujen kanssa “kaikki on X:n ja Y:n syytä, kun me rehelliset veronmaksajat tässä ei saada kaikkea mitä halutaan prkl” -ajatuksia, vaan alkaa siinä juhlamokka kädessä selittämään miten kaikki liittyy kaikkeen.

Parempi että jättää ne kirjat sinne hyllyyn. Radionkin kuuntelu kannattaa jättää vähemmälle sillä siellä saatetaan lukea ääneen kirjoja.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s