Aitous, avoimuus ja työroolien totaalinen sekoittuminen?

Tänä päivänä on kuuminta hottia olla aito, oma itsensä ja tämän lisäksi kaikkea tätä täysin julkisesti sosiaalisen median välityksllä. Kuulostaa helpolta mutta onko se sitä oikeasti?

Olen kouluttaja/konsultti, eli työni on osin julkista (se mitä teen yleisellä tasolla) ja osin luottamuksellista (mitä tarkemmin teen tietyn asiakkaan kanssa). Teen myös puhekeikkoja, jotka tietenkin ovat tilaisuudesta riippuen joko julkisia tai vähemmän julkisia. Näiden lisäksi teen myös sivuduunina kahvakuulakoulutuksia (MAINOS!! HUOM!) yksityisille, firmoille ja saleille sekä seuroille.

Eli, minulle on selväsi perusteltua olla ns. avoin täällä somessa. Tätä kautta voi tulla ihan oikeita yhteistyökuvioita, hyviä oikean elämän kahvikeskusteluita ja vaikka mitä, ja niin on monesti käynytkin. Tämäkin teksti linkittyy automaattisesti twitteriin kun se on julkaistu, eli potentiaalisesti joku sieltä klikkaa jä pääsee lukemaan kaiken tämän. Ihan kiva. Toisaalta, minulla on twitterissa, facebookissa ja linkedin:ssa kavereina, kontakteina tai ystävinä kaikenlaisia ihmisiä: kavereita, tuttuja, työkavereita, yhteistyökumppaneita, nykyisiä ja entisiä esimiehiä, asiakkaita ja ties ketä.

Jokainen teksti on siis mahdollisuuden lisäksi riski. Sanotaan että pitää olla avoin. Kyllä, uskon että tiettyyn rajaan asti se on hyvä idea. Pidän itsekin siitä että joku ihminen, jonka kanssa olen vaikka työkontekstissä tekemisissä, on helposti lähestyttävä ja ns. saatavilla eri kanavien kautta. Se voi olla myös rajoittava tekijä. Jos alkaa hirvesti miettimään että mitä nyt joku näistä monista “sidosryhmistä” miettii, ei voi kirjoittaa muusta kuin Coldplayn tai muun “bath rock” -orkesterin musiikista yms.

Ja, avoimuus sillä tavalla ihan oikeasti raadollisesti ei uskoakseni onnistu kuin luotetussa tilassa. Välillä sellaista kyllä näkee, ja olen joskus toiseen blogiin kirjoitellut jotain enemmän iholle meneviä tarinoita, mutta joskus niissä käy näin: “hei, tosi rohkee juttu niinku, hienoa että joku uskaltaa” ja silti sitä on edelleen yksin asian kanssa mutta myös ainoa, joka on paljastanut korttinsa.

Tähän kuuluu nyt se kohta, jossa annan kolmen tai viiden kohdan listan että miten kannattaa toimia. Kokeillaan:

  • mieti mikä on sinulle mukava ja luonteva tapa olla avoin
  • toimi sen mukaan
  • älä ota itseäsi liian vakavasti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s