Epänörttien kosto #uusityö #jokumuukuintietotyö

2010 olin Gartnerin seminaarissa Lontoossa, jossa analyytikko kertoi että hänen mielestään on tulossa epänörttien koston aikakausi. Mitä ihmettä se tarkoittaa?

Ensinnäkin, hän viittasi vanhaan kasarileffaan nimeltä Nörttien kosto, jossa stereotyyppiset nörtit seikkailivat ja onnistuivat päihittämään jotkut “coolit” tyypit jossain seikkailussa.

Joka tapauksessa, epänörttien kosto tapahtuu juuri nyt. Se tarkoittaa sitä, että sinun ja minun ei tarvitse enää tietää teknologiasta juuri mitään jotta voimme hyödyntää sitä kunnolla. Siinä missä muutama vuosi sitten piti esim. blogin perustamiseen olla joko koodaustaitoja tai sitten joku kaltaiseni kellarista kaivettu nörtti apuna, tänään ei tarvitse kuin kaatua näppäimistön päälle ja homma rullaa. Ja tämä on mielestäni hyvä juttu.

Puhutaan paljon että kaikkien pitäisi osata koodata. Enpä usko. Sen sijaan, nyt jo kuka tahansa voi hyvin pienellä koodin ja tekniikan ymmärtämisellä säätää ja virittää esim. IFTTT:llä tai Zapierilla sellaisia automatisoituja työnkulkuja eri palveluiden välille että heikompaa hirvittää.

Uskon että yhä enemmän mennään tähän suuntaan. Tulevaisuudessa jos joku haluaa firmaansa vaikka intran (en tiedä halutaanko niitä tulevaisuudessa), hän pyyhkäisee jotain laitetta tai hologrammia kahvikuppi kädessä ja homma rullaa. Kenenkään ei tarvitse säätää minkään konepellin alla ja voidaan keskittyä itse asiaan.

Ehkä tästä syys kuitenkin termi tietotyö tuntuu monen mielestä vieraalta, kuten Outi Lammi kirjoittaa. Tiedosta tulee ehkä mieleen tietotekniikka, tai tietäminen. Eihän minun tarvitse tietää mitään, kunhan tässä naputtelen näppäimistöä ja tuotan “sisältöä”, joka leviää salamannopeasti Twitteriin ja muihin palveluihin samantien. Bitti liikkuu vimmatusti mutta meidän ei tarvitse tietää biteistä mitään.


3 thoughts on “Epänörttien kosto #uusityö #jokumuukuintietotyö

  1. Arvaapa kuinka usein kuulen sanottavan: “Te IT-ihmiset…” Ja minä kun olen humanisti ja kasvatustieteilijä eli siis juuri tuommoinen epänörtti.

    1. Se riittää kun kerran autat jotain kanssaihmistä edes jonkun etäisesti teknisen asian kanssa niin sinusta tulee IT -ihminen :). Mä olen itse degeneroitunut teknisestä tekijästä ns. käsien heiluttajaksi. Nyt jos joku tulee kysymään vanhasta tottumuksesta että miten jonkun uuden laitteen kovalevy korjataan niin en osaa kuin kohauttaa olkapäitä.

  2. Marko on ihan oikeassa! Minä (IT-dinosaurus) olen opiskellut 1. ohjelmointikielenäni FORTRAN:in, opetellut ainakin 8 ohjelmointikielen syntaksi ja ammatikseni ohjelmoinut neljää kieleltä ( Cobol, APL, Smalltalk ja Java ) . Luin 2005 kirjoittamaani Java-sovelluksen koodia ja havaitsin, että se on vaikeasti ymmärrettävää. Sovelluksen tekeminen vaatii käsittämättömän määrän yksityiskohtia nykyään ja uusin alustojen myötä tämä määrä sen kuin kasvaa. Keskinkertaisen ohjelmoijan ammattiin valmistuminen vaatii tänään vuosien täyspäiväisen työn ja taito on kuin viulunsoitto: “jos olet päivän soittamatta kuulet sen itse, viikon ja kaverit kuullee ja kuukauden niin yleisö kuulle”. Koko perinteinen käsityöohjelmointi on automatisoitumassa nopeata vauhtia ja syntyy hyviä työkaluja, jotka antavat käyttäjälleen mahdollisuuden määritellä sovellustoiminnallisuus korkean tason käyttöliittymällä ilman ohjelmointikieltä ja työväline generoi tarvittavan koodi.
    Ehkä n. 5 -10 vuodessa Deep Learning ympäristöt ja neuropiireihin perustuvat ‘aivokoneet’ tekevät kaiken ohjelmoinnin. Näin ollen kannattaa tutustua Deep Learning konseptiin ( http://bit.ly/1DHw9mp
    ) ja IBM:n Neurochip SyNAPSE projektiin ja sen tuloksiin ( http://bit.ly/1yNaVMb)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s