Haluaisin asentaa firmaani yhden yhteisön, kiitos #cmadfi

Haluaisin käyttää hetkek hehkuttaakseni Harto Pönkan eilistä CMADFI -esitystä. Siinä mentiin yhteisöasian ytimeen niin tehokkaasti että heikompaa hirvittää. Esitys on tuossa alla, tai siis esityksen kalvot. Tartun pariin kohtaan erikseen.

Oikeastaan kolme suosikkikohtaani ovat:

  • yhteisöä ei voi rakentaa tai tehdä saati ostaa tai asentaa
  • yhteisö ei ole sama asia kuin joku alusta, esim Yammer, Facebook tai Google+
  • yhteisöllinen työskentely edellyttää yhteistä tavoitetta

Tuossa tiivistyy aika pitkälle moni oleellinen asia. Silti, moni haluaisi jotenkin hyödyntää yhteisöllisyyttä, vaikkapa innovaatiotoiminnassa, tai suuren hajautetun organisaation toiminnassa. Mitä sitten voi tehdä?

Harton mukaan (ja omasta mielestäni myös) se mitä voi tehdä on mahdollistaa yhteisön muodostuminen. Miten se tapahtuu firman sisällä? (katso myös slide nro 13)

  • huolehdi että ihmisillä on tiloja (virtuaalisia tai fyysisiä tai molempi) ja aikaa kerääntyä tavoitteiden äärelle -> jos kaikki painavat sata lasissa koko ajan eikä vapaamuotoisempaa oleilua katsota firman kulttuurissa hyvällä, missä ihmeen välissä yhteisöt syntyisivät, vaikka tilat ja välineet olisivatkin kunnossa?
  • pysy poissa tieltä
  • tue tavoitteellista toimintaa

Entäs sitten Microsoftin kumppanin konsultin näkökulma? Mitä minä voin nykyisessä roolissani tehdä että näitä mahdollisuuksia olisi yhä enemmän suomalaisissa organisaatioissa? Näkisin että rooli keskittyy Office 365:n ja Yammerin kaltaisten avointen alustojen käyttöönoton tukeen. Ne eivät takaa että yhteisöjä muodostuu mutta parhaimmillaan auttavat yhteisöjen toimimista mahdollisimman joustavasti organisaatioiden sisällä.

Jos välineasiat eivät ole kunnossa, tavoitteellinen ja motivoitunut yhteisö kyllä hoitaa ne itselleen jostain kuitenkin, eli tietenkin mielestäni organisaatioiden kannattaisi huolehtia että nämä perusasiat ovat kunnossa. Uskoisin että lähituleivaisuudessa sosiaaliset alustat ovat itsestäänselvyys organisaatioissa, vähän kuten sähköposti on nyt. Toivotaan että myös organisaatiokulttuureihin tulee tilaa ihmisille enemmän toteuttaa erilaisia poikkitieteellisiä tavoitteellisia kokeiluja, jotka myös osaltaan voivat synnyttää vaikka kuinka innovatiivisia yhteisöjä.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s