Lukuhaaste: otetaan kunnon pohjat länsimaisesta kirjallisuudesta #kirjanvuosi

Nyt on menossa kirjan vuosi. Tässä haaste kaikille lukutoukille, joka perustuu Sivistyksen käsikirjan (Schwanitz, Dietrich) kirjallisuusosion ajatukseen siitä mistä koko länsimainen kirjallisuus on lähtenyt, eli kaksi tai kolme pääteosta, joiden pohjalta romaanien kirjoittaminen on lähtenyt liikkeelle:

Suhteellisen kuuluisa kirja Raamattu sekä Homeroksen Best of kreikan tarustot eli Ilias ja Odysseia. Kumpikin ovat kirjoituskokoelmia, joihin Sivistyksen käsikirjan mukaan on kerätty tiiviiseen muotoon koko vanha kulttuurihistoriamme.

Haasteena on siis lukea nämä perusteokset vuoden 2015 aikana, eli Raamattu, Ilias ja Odysseia. Ei sen ihmeempää.

Itselläni on menossa nyt nobelhaaste (mahdollisimman monta nobel -voittajien kirjaa) mutta ajattelin lukaista nämä siinä sivussa. Olen tuota raamattua lukenut (disclaimer: en ole minkään tietyn uskonnon edustaja, eli luen sitä nyt ihan ihmisten kirjoittamana kirjana enkä esim. jonkun jumalolennon sanana) nyt muutaman kymmenen sivua, ja meno on melkoista, ihmisuhreja, petosta, himoa, kokonaisten kansojen ja kaupunkien hävittämistä, sukurutsaa ja epämääräisiä kauppasopimuksia eri maa-alueista. Kuulostaa aika paljon elokuvilta tai tämän päivän uutistarjonnalta. Homeroksen kirjat hankin nettidivarista mutta en ole vielä ehtinyt niitä aloittaa.

Ajatus tässä haasteessa on se, että lukemalla ns. pohjat eli perusteokset, saa hyvän kuvan siitä miten kaukaa monet suuret meidänkin aikana toistuvat tarinamme saapuvat ja miten niitä käytetään yhä uudelleen ja uudelleen esim. kirjoissa ja elokuvissa.

Toteutin viime vuonna ns. klassikkohaasteen, jossa luin mahdollisimman monta 1600-1900 -lukujen länsimaisen kirjallisuuden klassikkoa, kuten vaikka Sota ja rauha, Mies vailla ominaisuuksia tai Don Quiote, yhteensä melkein 50 tällaista kirjaa. Se oli erittäin antoisa haaste, ja opin ainakin sen että hyvä tarina ei vanhene ja että klassikot eivät ole sen raskaampia kuin muutkaan kirjat.

Vastapainoksi luin esim. Nesbon koko Harry Hole -sarjan ja muutaman muun uudemman kirjan. Kaikenlainen vastakkainasettelu erilaisten kirjallisuuden lajien välillä pitäisi lopettaa, ja toisaalta on todella hienoa hypätä siltä omalta mukavuusalueelta pois, näkymät laajenevat hirvittävästi. Huonona puolena on tietysti se, että tajuaa miten paljon aivan huippuja kirjoja jää varmasti lukematta oman elämän aikana.

Jos haluaa vielä tiivistää länsimaisen kirjallisuuden historian hyvin lyhyesti niin se menee jotenkin näin:

  1. Homeroksen kokoelmat
  2. Raamattu
  3. Don Quiote
  4. Shakespearen näytelmät
  5. satojen vuosien ajan kaikenlaisia kirjoja
  6. Jouko Turkka: Aiheita

Sivistyksen käsikirja (suosittelen lukemaan varsinkin sen kirjallisuusosuuden, löytyy kirjastoista) -kirjasta lisää tietoa:

Schwanitz, Dietrich: Sivistyksen käsikirja: Kaikki, mikä tulee tietää.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sivistyksen_k%C3%A4sikirja

http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/index.php?id=513


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s