Se ainoa oikea tapa tehdä tietotyötä #tietotyö #yksilöllisyys #keskittyminen #moniajo

En usko että on yhtä oikeaa tapaa tehdä työtä nykyisessä tietotyömaailmassa, vaan että jokaisen on löydettävä oma yksilöllinen tapansa hallinnoida itseään ja tietomääriä, joiden kanssa puuhaa. Kimmoke tähän “lausuntoon” tuli FB -keskustelusta kollegan kanssa, liittyen linkitettyyn artikkeliin, jossa kauhisteltiin nykyajan ihmisen riippuvuutta teknologiasta.

Uskon sellaiseen vanhaan läppään “määrä tekee myrkyn”. Se tarkoittaa että kuka tahansa kestää jonkun määrän “liikaa” tietoa, päällekkäisiä hommia, monenlaisia viestimiä, erilaista viestintää jne. Mutta, se määrä on yksilöllinen, enkä mä tai joku muu voi linjata että “sulle sopii 2h sähköpostia päivässä” vaan se taso on löydettävä itse.

Siksi uskon myös että sellaiset vanhanaikaiset jutut kuten itsensä johtaminen, oman ajankäytön analysointi, ihan perus reflektointi omaan tekemiseen, oman työympäristön säätäminen ovat tosi oleellisia juttuja. Jos tuntuu että hälytyksiä vaikka eri laitteista tulee liikaa, niitä voi tuunata. Jos tuntuu että avokonttorissa ei voi keskittyä, kannattaa hakeutua muuhun tilaan välillä. Jne. Jos on ongelmia oikeasti nettiriippuvuuden kanssa niin yhteys ammattilaiseen.

Oikeastaan homma toimii ihan samalla tavalla kuin urheilussa. Kaikki tietävät että jokaiselle on tärkeää lepo, liikunta ja ravinto. Se, miten näiden määriä säätelee milloinkin, vaikuttaa siihen miten pystyy tai ei pysty suoriutumaan urheilusuorituksessa. Sama suhde ei toimi kaikille kaikissa tilanteissa. Samoin muussakin elämässä, rauhoittumisen ja nopeatempoisen tekemisen välillä voi vaihdella ja määriä säätää. Voi kokeilla erilaisia tauotussysteemejä kuten Pomodoroa tai muita intervallityön tapoja. Voi meditoida, harrastaa luonnossa liikkumista ja muuta sellaista digipöhinän vastapainoksi.

Yksi tapa kokeilla asioita on William Blaken vanha viisaus: “Jos ei tiedä mikä on liikaa, ei voi tietää mikä on tarpeeksi” 🙂


2 thoughts on “Se ainoa oikea tapa tehdä tietotyötä #tietotyö #yksilöllisyys #keskittyminen #moniajo

  1. Tulee mieleen Facebookissa ollut kysymyksesi ihmiskäsityksestä 🙂 Meillä on nyt vallalla käsitys ihmisestä äärimmäisen sosiaalisena olentona ja siinä innostuksessa on kenties unohdettu se, että monen on kuitenkin jopa työssäkin suojeltava omia rajojaan aina välillä. Useimpien työ on ainakin osittain sellaista, että joskus pitää keskittyä omaan rauhaan, jotta homma tulee valmiiksi. Olen huomannut, että monelle tuollainen rajojen vetäminen on vaikeaa. Odotetaan kohteliaasti niin kauan, että proput palavat ja savu nousee, sitten sanotaankin jo turhan terävästi. Kun oppisi sanomaan ajoissa, nätisti mutta jämäkästi “ei”niin suojelisi sekä itseään että muita.

    1. Aivan, hehkutuksessa unohtuvat kaikki temperamenttierot ja se että vaikkapa sosiaalisuuden merkitys ja tarve voi vaihdella vaikka pitkin päivää ja viikkoa jne. Tuo olisi kyllä hyvä taito, että tunnistaa tilan ennen kiinni palamista 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s