Hyvä väline on näkymätön väline? #tietotyö #uusityö

Muistatko ajan, jolloin saadakseen kalenterimerkinnät oman koneen sähköisestä kalenterista myös puhelimeen, piti ne erikseen synkronoida kikkailemalla ja klikkailemalla? En minäkään hyvin.

Tänä päivänä minun ei tarvitse tuhlata aikaa kalenterin tekniikan miettimiseen. Kun avaan kalenterin millä tahansa laitteella missä tahansa ja lisään sinne merkinnän, se on samantien synkassa joka paikassa. Teknologiasta tulee näkymätöntä silloin kun turha säätäminen loppuu.

Sama koskee tänä päivänä sähköpostia, erilaisia sosiaalisia kanavia ja vaikkapa omia muistiinpanoja. Ehkä voisi sanoa niin että silloin kun tietotyön välineet toimivat hyvin, ne voi unohtaa?

Ehkä jotain tällaista tarkoitettiin kun 2010 Gartnerin seminaarissa sanottiin että on tulossa Revenge of the Non-Nerds eli epänörttien kosto? Sitä ennen ei voitu puhua “kuluttajistumisesta” vaan yksinkertaisinkin tietotyön väline vaati hirvittävää ja turhauttavaa säätämistä ennen kuin sitä pystyi käyttämään ja tavalliset ihmiset olivat riippuvaisia kaltaisistani IT-nörteistä.

Kehitys on ollut nopeaa mutta meidän mielikuvamme välineistä on muuttunut hitaammin? Siksi ehkä joskus kun puhutaan tietotyöstä, joillekin tulee jotain vanhoja mielikuvia kankeista systeemeistä, ja traumaattiset muistot hidastavat uuteen siirtymistä?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s